Genijalna reklama Fotokemike iz 50-ih: Snimajte kako bi dokazali!

Jasmina Grgurić Zanze
28. rujna 2020.
Foto dana
A- A+

Desetljeća su prošla otkako smo posebne životne trenutke bilježili na filmovima fotoaparata. Nije to mogao biti baš svaki kadar koji nam se svidi, jer je broj snimaka bio ograničen i skup. Kasnije smo te filmove razvijali i izrađene slike slagali u albume. Kako je danas, znamo, a kako je bilo nekada podsjeća nas reklama nekadašnje Fotokemike iz sad već davnih 50-ih godina.

NEDJELJNI REKLAMNI KUTAK – Fotokemika, Zagreb/Samobor, 1958.

Objavljuje Tehnički muzej Nikola TeslaSubota, 26. rujna 2020.

 

Jeste li znali da je nekadašnja Fotokemika, poduzeće za proizvodnju fotografskoga materijala osnovano 1947. u Zagrebu, na svom vrhuncu zapošljavala više od 2.000 radnika te svoje vrhunske proizvode izvozila u čak 38 zemalja svijeta sve do raspada nekadašnje države? Tvornica je, baš poput većine ostalih, uništena u pretvorbi i privatizaciji, a nastavio je djelovati samo jedan manji pogon u Samoboru gdje se danas proizvodi oprema za medicinsku radiologiju.

U svakom slučaju, lijepo se prisjetiti Fotokemike s njezina vrhunca kroz simpatičnu reklamu iz 1958. godine.

“Ribu od 30 kilograma teško je uloviti, a još teže dokazati da ste je ulovili. Snimajte kako bi dokazali! Efka film će vam pomoći” – piše na reklami uz stilizirani crtež ribara.

Što nije zabilježeno fotoaparatom, nije se ni dogodilo, kaže poslovica. Na nekadašnje filmove bilježili su se samo najbolji trenuci, što se ne može reći za pametne telefone s kojima danas više ni ne biramo što ovjekovječiti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap