Gdje se skriva ban Jelačić? Spomenik u sjeni kulisa iz 1945. godine

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2019.
Foto dana
A- A+

Godina oslobođenja u drugi je plan bacila bana Josipa Jelačića. O tomu svjedoči i ova fotografija iz 1945. godine, a na kojoj se spomenik krije iza postavljenih propagandnih kulisa nove Jugoslavije u čast Tita i partizana.

Nije ovo prvi put da se spomenik bana Josipa Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu skrivao od očiju javnosti. Nekadašnja vlast činila je to namjerno u više navrata od 1945. do 1947. godine kada je ban rastavljen na dijelove i pohranjen u depou Gliptoteke, pri čemu je kompletno postolje srušeno. Građani su čekali 43 godine na njegov povratak.

Ban je tako bio skrivan visokim obeliskom s crvenom zvijezdom petokrakom na vrhu, zatim visokim stupom s figurama ustanika, velikim nakovnjem, maketom hidroelektrične turbine te raznim drugim “skulpturama”… One su potpuno obavijale spomenik u povodu raznih manifestacija za koje ban očito nije bio najpogodniji simbol toga vremena. Tadašnjem režimu očito je dosadilo malo-malo skrivati Jelačića pa su ga potpuno uklonili, no srećom, ne zauvijek.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap