Foto dana: Tvornica ‘Franjo Gorjup’ proizvodila je kvalitetnu obuću i kožnu galanteriju

Matej Markovinović
16. travnja 2023.
Foto dana
A- A+

Na Facebooku Tehničkog muzeja Nikola Tesla, objavljena je stara reklamna fotografija za cipele iz tvornice ‘Franjo Gorjup’, koja je u novije vrijeme bila poznata i pod nazivom ‘Astra’. Iz te je tvornice izlazila raznorazna muška, ženska i dječja obuća, kao i kožna galanterija.

Počeci zagrebačke tvornice za obuću, sežu još od 1920. godine. Prvo se zvala ‘Zagrebačka tvornica cipela’, zatim je u naziv preuzela ime i prezime jednog od sudionika antifašističkog pokreta, Franje Gorjupa, a kasnije je dobila znatno poznatiji naziv – ‘Tvornica obuće Astra’.

Naime, tvornica se nalazila na Novoj Vesi od samih početaka te je u svom vrhuncu zapošljavala čak 3.100 radnika i proizvode izvozila u ostale zemlje Europe i u SAD. Iz tvornice su izlazile muške, ženske i dječje cipele, kao i raznorazna kožna galanterija. Sva roba prodavala se u 134 tvrtkine prodavaonice, koje su bile smještene diljem bivše Jugoslavije.

Reklame za Peko obuću iz 70-ih: Biste li ove cipele nosili i danas?

Tehnički muzej Nikola Tesla, objavio je na svom Facebooku prikladnu reklamnu fotografiju iz 1952. godine, za cipele izašle iz tadašnje tvornice obuće ‘Franjo Gorjup’.

– Sve vrste muške, ženske, dječačke i dječje obuće. Specijalna izrada kvalitetne muške i ženske obuće. Za iduću godinu pripremamo nove vrste obuće u raznim modelima i oblicima. Poduzeće će osim toga proizvoditi pogonsko remenje i utenzilije, kao i sve vrste kožne galanterije i zaprežni konjski pribor, stoji na reklami.

Nakon rata, Astra je, polako, ali sigurno, počela propadati. Smanjili su proizvodnju i broj radnika i ubrzo su otišli u stečaj. Tvrtka je 2006. godine likvidirana, a tvornički kompleks na Novoj Vesi sada je dio Centra Kaptol.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap