Foto dana: Razglednica otkriva kako je 40-ih godina izgledao Tomislavov dom na Sljemenu

Matej Markovinović
22. kolovoza 2023.
Foto dana
A- A+

U digitalnoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može se štošta toga pronaći, a mi smo ovoga puta izvukli razglednicu iz 1941. godine na kojoj se vidi Tomislavov dom, mjesto gdje i danas Zagrepčani bježe od vrućine. Autor fotografije je, barem kako se pretpostavlja, njemački fotograf Ljudevit Griesbach.

Razglednica iz 1941. godine na kojoj je Tomislavov dom. Foto: NSK

U samom srcu Medvednice smjestio se Tomislavov dom – zdanje koje je postalo sinonim za planinsko uživanje iznad Zagreba. Smješten na vrhu Sljemena, ovaj prepoznatljivi objekt ne samo da pruža osvježavajući bijeg od gradske vreve i vrućine, već i svjedoči o bogatoj povijesti te ljubavi prema prirodi.

Naime, Tomislavov dom danas je hotel nastao na temeljima nekadašnjeg ‘Tomislavca’ izgrađenog davne 1937. godine u čast prvog hrvatskog kralja, Tomislava. Ovo atraktivno odredište privlači posjetitelje svojim šarmom i širokim spektrom aktivnosti koje nudi. Ljeti se ovdje posjetitelji dolaze ohladiti od vrućine gradskog asfalta, a zimi dolaze skijati i uživati u snijegu.

Unutar Tomislavovog doma nalazi se i restoran, a postoji i terasa s pogledom na Zagreb. Oko objekta nalazi se šuma i raznorazne šetnice, stoga se može zaključiti da je Tomislavov dom uistinu važan dio rekreativnog i kulturnog života Zagreba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap