Foto dana: Košulja od milijun dolara koju bi i danas rado nosili

Matej Markovinović
17. travnja 2024.
Foto dana
A- A+

Zagrebačka Domaća tvornica rublja proizvodila je košulje koje su se nekada nosile tijekom svake posebne prigode. U svojem širokom asortimanu proizvoda, imali su i takozvanu ‘million look’ košulju koju su mnogi tada zvali ‘košulja od milijun dolara’. Ta je košulja bila izrazito udobna, a također se i lako prala.

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu objavio je na svom Facebooku reklamu iz 1969. godine za košulje koje je proizvodila zagrebačka Domaća tvornica rublja (DTR). Iako smo o DTR-ovim reklamama pisali još i prije, ova je poprilično posebna jer je izvađena iz Plavog vjesnika te prikazuje takozvanu ‘million look’ košulju.

Upravo tu ‘million look’ košulju, mnogi su davnih dana nazivali ‘košulja od milijun dolara’. Košulja je bila elegantna i jako udobna, lako se peglala, a lako se i prala, što je tada bilo ‘in’.

– Jedan od milijun pogleda ne košta više. Uz otmjenu i elegantnu ‘million look’ košulju vi dobijete najveću udobnost. ‘Million look’ košulja je izabrana iz neobično velikog izbora najmodernijih oblika, boja i desena. Udobnost u nošenju, udobnost zbog lakšeg pranja, to osigurava LSR i tkanina regler vestan, stoji na reklami.

Tužna priča DTR-a: Od najstarijeg proizvođača rublja u Hrvatskoj, do još jedne ugašene i zaboravljene tvornice

Inače, DTR je poslovao od 1914. godine, a najveći rast poslovanja doživio je nakon Drugog svjetskog rata, a u svom vrhuncu zapošljavao je više od 1.600 radnika. Osim u Zagrebu, proizvodni pogon bio je i u Garešnici, ali sve je krenulo nizbrdo nakon Domovinskog rata. DTR je ugašen 2017. godine, a cijelu tvrtkinu povijest pročitajte u našem tekstu na ovoj poveznici.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap