Foto dana: Jugovinilova vrata i danas se mogu naći u starijim apartmanima na moru

Matej Markovinović
27. kolovoza 2023.
Foto dana
A- A+

Na Facebook stranici Tehničkoj muzeja u Zagrebu osvanula je reklamna fotografija Jugovinila iz 1971. godine. Reklama u pitanju prikazuje juvidur vrata koja se mogu pohvaliti svojom izdržljivošću i činjenicom da im neće naštetiti niti ‘zub vremena’.

Među tvrtkama koje su stekle svoju popularnost u bivšoj Jugoslaviji, ističe se i Jugovinil, tvrtka za proizvodnju plastičnih masa i kemijskih proizvoda osnovana 1947. godine u Kaštel Sućurcu. Tvrtka je, naime, najpoznatija bila po proizvodnji PVC vrata.

Jugovinilova vrata i dan danas mogu se pronaći u starijim apartmanima na moru, jer su bila poprilično izdržljiva. Štoviše, upravo se tom činjenicom Jugovinil hvalio u svojim reklamnim fotografijama iz 70-ih godina prošloga stoljeća.

Foto dana: Fotokemikini color filmovi oživljavali su uspomene u živopisnim bojama

– Želite li imati vrata koja ne nagriza zub vremena, kupite juvidur vrata, stoji na reklamnoj fotografiji iz 1971. godine koju je na svom Facebooku objavio Tehnički muzej u Zagrebu.

Oni koji su živjeli u to doba, zasigurno se sjećaju da je Jugovinil bio poprilično značajan u to doba. Sudjelovao je u osnivanju Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, povećavao kapacitete proizvodnje i asortiman 1950-ih i 1960-ih, postajući jedna od vodećih tvornica u Europi, piše Hrvatska tehnička enciklopedija.

Usvojili su održive prakse i podržavali radnike izgrađujući stanove i osiguravajući rehabilitaciju. Reorganizacija u 1970-ima zbog zdravstvenih spoznaja i financijske krize rezultirala je smanjenjem proizvodnje i uvozom vinil-klorida. Promijenili su ime u Adriachem 1992. godine, a proizvodnja je završila 2012. zbog financijskih i ekoloških izazova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap