Foto dana: Fotokemikini color filmovi oživljavali su uspomene u živopisnim bojama

Matej Markovinović
10. lipnja 2023.
Foto dana
A- A+

Tehnički muzej Nikola Tesla na Facebooku je podijelio staru reklamnu fotografiju iz 1970. godine za Fotokemikine color filmove, koji su bili popularni među fotografima toga vremena. Osim filmova za fotoaparate, Fotokemika proizvodila je i ostalu fotografsku opremu.

Tehnički muzej Nikola Tesla na svojem Facebooku tradicionalno svakoga tjedna objavi staru reklamnu fotografiju. Ovoga je puta na red došla reklama iz 1970. godine za color filmove tvrtke Fotokemika, koji su bili popularni među tadašnjim fotografima ili onima koji su se tako osjećali.

– Fotokemika color filmovi omogućuju svakom foto-amateru da doživljaje sa svojih izleta, putovanja, iz svakodnevnog života i s prigodnih svečanosti sačuva za uspomenu na snimkama u prirodnim bojama. Uspjele kolor snimke možete napraviti sa svakim fotoaparatom, stoji na reklami.

Inače, Fotokemika je osnovana 1947. godine, a sjedište joj je bilo u Zagrebu. Postala je poznata po svojim inovativnim proizvodima, uključujući crno-bijele i color filmove, fotografski papir, kemikalije za razvijanje fotografija te fotografsku opremu. Tvrtkini proizvodi bili su visoke kvalitete i koristili su se kako u profesionalnoj fotografiji, tako i u amaterskom svijetu.

Jedan od najpoznatijih proizvoda tvrtke Fotokemika bio je upravo njihov color film, koji je omogućavao fotografima da zabilježe svijet u živopisnim bojama, što je tada bilo revolucionarno u usporedbi s prethodnim crno-bijelim filmovima. Tvrtka se zbog političkih i gospodarskih promjena u regiji 90-ih godina prošloga stoljeća, suočila s raznoraznim izazovima, koji su na koncu doveli do njenog zatvaranja početkom 2000-ih.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap