Dnevni boravak domaće tvornice namještaja koji nas vraća u 70-e

Jasmina Grgurić
20. srpnja 2021.
Foto dana
A- A+

Trendovi u uređenju interijera mijenjali su se kroz desetljeća, no domaća proizvodnja i kvaliteta iz prošloga stoljeća u mnogim se domovima zadržala sve do danas. Moda se vraća pa dnevni boravci stari 50 godina više i nisu toliko staromodni. Na to nas podsjeća i ova dnevna soba s početka 70-ih poznate tvornice koja je nažalost propala nakon neslavne pretvorbe i privatizacije 90-ih.

“Svi traže kvalitetu, znači traže Šavrić” – slogan je na reklami za dnevni boravak nekad poznate domaće tvornice namještaja.

Kombinirani boravak “Suzy” iz 1971. godine nudio je i kvalitetu i trend. Regal je furniran tikom i obrađen mat, dok je unutarnje stranice krasio izbijeljeni javor. Crvene fotelje i kauči izrađeni su od kvalitetne tkanine, a čitavu kombinaciju podiže svijetli krzneni tepih.

Tvornica Šavrić bila je jedan od vodećih proizvođača namještaja u bivšoj državi, osnovana krajem 40-ih u Zagrebu. Bilježili su kontinuirani rast da bi krajem 60-ih zapošljavali više od 700 radnika. Od početka su surađivali s domaćim stolarskim radionicama i dizajnerima, što se odrazilo na visokoj kvaliteti i dizajnu. Širenjem i gradnjom novih pogona broj radnika narastao je na 2.650 krajem 80-ih. Pogone su imali u Vrbovcu, Bregani, Pregradi, Krapini, Đurmancu i Zagrebu. Više od polovine proizvodnje plasirali su na strano tržište.

Nakon provedene pretvorbe, tijekom 1990-ih broj zaposlenika se kontinuirano smanjivao. Tako je 1993. godine bilo 2.010 zaposlenih, a 1999. njih 920. Stečaj poduzeća Šavrić otvoren je 1999. godine, pogoni su se gasili jedan po jedan, a do potpunog gašenja došlo je 2004. godine.

Dnevni boravak domaće tvornice namještaja koji nas vraća u 70-e
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap