Bazeni na Šalati bili su omiljeno okupljalište Zagrepčana prije rekonstrukcije sredinom osamdesetih

Jelena Ratko
24. kolovoza 2018.
Foto dana
A- A+

Športsko rekreacijski centar Šalata oduvijek je bio jedno od omiljenih lokacija Zagrepčana tijekom ljetne sezone. Prije rekonstrukcije za Univerzijadu, izgledao je nešto drukčije nego danas.

Plivalište olimpijskih dimenzija Šalata izgrađeno je 1946. prema projektu injženjera Bahovca, a 1949. započela je gradnja prvog betonskog tornja za skokove u vodu u Hrvatskoj.

Umjetno klizalište izgrađeno je 1961. godine na mjestu nekadašnjeg centralnog teniskog terena.

Ponovna rekonstrukcija cijele Šalate započela je 1985. godine, uoči Univerzijade. Tada je stara ljepotica dobila novo ruho.

Fotografija iz 1980., objavljena na Facebook stranici Zagrepčanke, na kojoj se svakodnevno objavljuju prizori starog Zagreba iz prošloga stoljeća, kod mnogih je pobudila lijepa sjećanja.

Ljetna sezona na Šalati traje od svibnja do početka rujna, kada se unutar kompleksa olimpijskih bazena organiziraju razne aktivnosti. Radno vrijeme kupanja za građanstvo radnim danom od 13:30 do 18:00 sati, a vikendom i blagdanom od 11:00 do 19:00 sati. Cijena karte za umirovljenike preko tjedna iznosi pet, a vikendom 10 kuna.

Povijest Športsko rekreacijskog centra Šalate počinje još daleke 1928. godine, kada su tadašnje gradske vlasti odlučile zemljište obraslo dračem dati u najam Akademskom teniskom klubu.

Godine 1929. izgrađeno je središnje tenisko igralište (današnje klizalište), a 1930. upotpunjuje se klupskom prostorijom i gledalištem. Od tada kreće i izgradnja ostalih teniskih igrališta i malog bazena.

Ukupni kapacitet Šalate je 6000 mjesta, odnosno 3500 tisuća mjesta na tribinama i 2500 na stadionu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap