Baka s unucima na reklami za nekad vrlo popularne samoborske čarape

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2020.
Foto dana
A- A+

Teza nešto starih generacija je da su stvari nekada bile kvalitetnije, sporije se kvarile, a kada bi se i pokvarile, ne bi se bacale, nego popravljale ili krpale. Mladima takav način razmišljanja često nema previše smisla. No, da su živjeli u vrijeme samoborskih čarapa, možda bi mislili drugačije. Iako su reklame tvornice “Sloboda” često krasile mlade žene, za ovu priliku kao model je izabrana jedna baka u društvu unuka.

“Za cijelu obitelj, končane, vunene, sintetičke, ugodne i trajne čarape Sloboda Samobor” – slogan je reklame koju rase baka i unuci. Nalaze se na kutnoj garnituri dok djevojčica obuva plave dokoljenice.

Tečaj €/kn: 7,53450

Prva tvornica tekstila u Samoboru osnovana je još 1937. godine, a godinu dana kasnije izgrađena je i prva tvornička hala. Tkaonica je bila u francuskom vlasništvu, a djelovala je pod imenom Samotex. Početkom 1946. godine u njezine su prostorije postavljeni strojevi iz manjih čaraparskih tvrtki kao što su Standard iz Karlovca, Mira iz Duge Rese… Tvornica je dobila ime “Sloboda” i u početku je zapošljavala 200 radnika.

Pedesetih godina tvornica Sloboda postala je najveće industrijsko poduzeće u samoborskoj općini i najveći proizvođač čarapa u bivšoj Jugoslaviji. Godišnje su proizvodili oko 1,5 milijuna čarapa. Sloboda je modernizirala pogone te proširivala proizvodnju, sve do početka devedesetih i privatizacije koja je završila stečajem i potpunim gašenjem poslovanja. 

Baka s unucima na reklami za nekad vrlo popularne samoborske čarape
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap