Umirovljenik odlagao pepeo roštilja u plastičnu kantu, a to je onda izazvalo požar

Luka Kalac
17. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Nakon roštilja, umirovljenik je bio uvjeren kako se pepeo ohladio do kraja i počeo ga je odlagati u plastičnu kantu. Nju je odložio s vanjske strane verande odakle se, uslijed jakog vjetra, plamen proširio na posložena drva za ogrjev. Nije dugo trebalo da požar zahvati verandu i dio kuće, ali srećom nitko nije stradao. Požar su ugasili vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društva Lepoglava i Kamenica. Još nije utvrđen iznos materijalne štete.

Vatrogasci gase požar

Požar | Ilustracija: Pixabay

Umirovljenik je gotovo ostao bez cijele obiteljske kuće u Lepoglavi u ponedjeljak, 15. travnja jer je njegovim propustom došlo do požara. Sve je započelo poprilično neočekivano jer je 89-godišnji umirovljenik uklanjao pepeo s roštilja, ali ga je odlagao u plastičnu kantu.

zapaljena grana
Umirovljenik umro u požaru koji je izazvala električna grijalica

Prva greška koju je umirovljenik učinio je ta da je sav otpad smjestio u plastičnu kantu. Poznato je da plastika ne podnosi visoke temperature pa je pepeo trebao skloniti sa strane u metalnoj kanti s poklopcem. Kada je uklonio sve ostatke pepela s roštilja, zajedno s kantom ih je smjestio s vanjske strane verande pored koje je bilo složeno ogrjevno drvo.

S obzirom na to da je puhao jak vjetar koji je podržavao gorenje, došlo je do proširenja plamena koji je zahvatio drva u neposrednoj blizini, a vrlo brzo i verandu te dio kuće. Srećom, cijeli je slučaj prošao bez ljudskih žrtava.

Požar je ugašen zahvaljujući vatrogascima dobrovoljnih vatrogasnih društva Lepoglava i Kamenica. Materijalna šteta još nije utvrđena.

Copy link
Powered by Social Snap