Umirovljenica vozila BMW brže od 100 km/h u naselju: ‘Nisu me upozorili da me snimaju, što je povreda privatnosti’

Luka Kalac
27. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Istarska stomatologinja u mirovini je proglašena krivom na Općinskom sudu u Karlovcu. Naime, ova 72-godišnja gospođa vozila je 105 kilometara na sat (km/h) u naselju. Inače, u naseljima se ne smije prekoračiti brzina od 50 km/h. Umirovljenica je na sudu izjavila kako nije bilo prethodno upozorenja o snimanju brzine vožnje u naselju. U nastavku je dodala kako je fotografiranjem povrijeđeno njezino pravo privatnosti, pa bi zato kazna trebala biti ništavna. Ipak, na kraju je kažnjena sa sveukupno 410 eura.

policija

Policija | Foto: MUP

Nakon počinjenja prometnog prekršaja u selu Tušilović, 72-godišnja umirovljena stomatologinja iz Istre je proglašena krivom na Općinskom sudu u Karlovcu. U prekršaju su je snimile policijske nadzorne kamere.

Smatra da joj je povrijeđeno pravo privatnosti

Umirovljenica je u automobilu marke BMW vozila čak 105 km/h u naselju u kojem je najveća dopuštena brzina 50 km/h. Na Općinskom sudu u Karlovcu joj je izrečena kazna od 390 eura, ali i dodatnih 20 eura za troškove prekršajnog postupka. Umirovljenica se žalila na policijski optužni prijedlog. Doista su neobični argumenti s kojima se branila. Na sudu je navela kako nije bila upozorena da se snima brzina vožnje u naselju. Dodala je kako je snimanjem povrijeđeno njezino pravo privatnosti. Upravo zbog tog smatra kako bi novčana kazna koja joj je izrečena trebala biti poništena.

– U obrani okrivljenica poriče počinjenje prekršaja jer, iako ne osporava da je upravljala osobnim automobilom marke BMW, krećući se od Karlovca prema Slunju, osporava da bi brzina izmjerena u naselju Tušilović bila veća od 50 km/h. Smatra da je povrijeđeno njeno pravo privatnosti jer da nije bilo uz cestu postavljenih obavijesti, tabli vezanih za postavljenu kameru, a čime se krše njena osnovna ljudska prava i temeljne slobode, a uslijed čega je predložila da se slika izuzme kao nezakonit dokaz, tvrde na Općinskom sudu u Karlovcu, a prenosi kaportal.net.hr.

Vozila je 105km/h u prometnoj traci na kojoj je pisalo ‘Škola’

Ondje je predložila da se kao olakotna okolnost doda njezina dob i dosadašnja nekažnjavanost, zbog čega bi joj se trebala umanjiti kazna. Tu nije stala, već je u nastavku tražila da joj se ne zabrani upravljanje automobilom jer joj je on prijeko potreban za svakodnevni život. Sud nije imao previše razumijevanja za narušavanje njezine privatnosti, te ju je proglasio krivom. Tijekom postupka sud je izvršio uvid u fotografiju snimljenu uređajem marke Gatso meter. Time je utvrđeno kako se automobil marke BMW kretao kroz naseljeno mjesto brzinom od 105 kilometara na sat i to po prometnoj traci na kojoj je pisalo natpis ‘Škola’. Unatoč postavljenom prometnom znaku na kojem se jasno vidi da nije dozvoljeno prekoračenje brzine od 50 km/h, umirovljenica je vozila 105 km/h.

– Sud nije prihvatio prijedlog okrivljenice da iz spisa izostavi fotografiju kretanja vozila okrivljenice kritične zgode kao nezakonit dokaz, a na kojoj je dobro vidljivo da je dopuštenu brzinu prekoračila, držeći da navedena fotografija zakonit dokaz, te nije narušena privatnost okrivljenice, budući da se na opisani način mjeri brzina kretanja, piše kaportal.net.hr.

Samo jedna olakotna okolnost je uzeta u obzir

Ipak, Općinski sud u Karlovcu je kao olakotnu okolnost uzeo prethodno nekažnjavanje umirovljenice te da je gospođa u trećoj životnoj dobi. Na svu sreću za ovu gospođu, sud nije pronašao ni otegotne okolnosti. S druge strane, njena novčana kazna nije umanjena jer umirovljenica nije dostavila podatke o lošem imovnom stanju, stoji u obrazloženju suda.

– Na okrivljenicu uz novčanu kaznu nije primijenjena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca jer nije bila prekršajno kažnjavana prema potvrdi iz prekršajne evidencije, a vozačka dozvola joj je potrebna radi obavljanja svakodnevnih obveza, pa sud ocjenjuje da će se u konkretnom slučaju, budući da je okrivljenica primarna prekršiteljica i samim izricanjem novčane kazne ostvariti svrha kažnjavanja, zaključili su na Općinskom sudu u Karlovcu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap