U 100. godini preminuo kralj vina Miljenko Grgić

Ana Kanazir
14. prosinca 2023.
Crna kronika
A- A+

Miljenko Grgić, odnosno Mike Grgich bio je poznati hrvatsko-američki vinar, a preminuo je u stotoj godini života. Bio je osnivač i suvlasnik vinarije Grgich Hills Cellar u Sjedinjenim Američkim Državama. Preminuo je mirno u snu u svojoj kući, a vijest o njegovoj smrti je objavila glasnogovornica Grgich Hills Estatea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grgich Hills Estate (@grgichhills)

Poznati hrvatsko-američki vinar, 100-godišnji Miljenko Grgić iz Metkovića preminuo je u snu. Iza sebe je ostavio bogatu karijeru, ali i svjetski poznata i nagrađivana vina.

Miljenko Grgić ili Mike Grgich rođen je u mjestu Desne blizu Metkovića 1923. godine, a život mu je obilježio rad s vinima. Njegova obitelj se bavila vinom, pa je on onda studirao vinarstvo. Nakon toga je radio u vinariji u Kaliforniji, a kasnije je i sam osnovao svoju vinariju Grgich Hills Cellar u suradnji s partnerom Austinom Hillsom  Osim toga, ima i svoju vinariju na Pelješcu.

Njegovo vino Chateau Montelena Chardonnay iz 1973. pobijedilo je na natjecanju vina u Parizu 1976. Osvojio je prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina, a njegova vina su voljeli i u Bijeloj kući. Koliko je bio poznat pokazuje i činjenica da je on jedina osoba iz Hrvatske, uz Nikolu Teslu, koja se spominje u Američkom povijesnom muzeju, a primljen je i u Kuću slavnih The Culinary Institute of America.

Svoju ljubav prema vinu je prenosio i na druge i to putem stipendijama i mentorstva koje je nudio budućim vinarima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap