Tri osobe izrabljivale i zlostavljale ljude s mentalnim poteškoćama u domu nedaleko od Zagreba

Luka Kalac
14. ožujka 2024.
Crna kronika
A- A+

Slučaj trgovanja ljudima u Vrbovcu, nedaleko od Zagreba, zgrozio je javnost. Iz Policijske uprave zagrebačke priopćili su da su u tamošnjem domu tri osobe u dobi od 67, 62 i 30 godina fizički zlostavljale i izrabljivale pet muškaraca s mentalnim poteškoćama. Žrtve fizičkog nasilja i izrabljivanja su stare između 47 do 72 godine, a redovito su hranili i brinuli se o domaćim životinjama, radili u vinogradu i u polju u teškim i nehumanim uvjetima. Uz sve navedeno, fizički ih se kažnjavalo, a navečer ih se zaključavalo u prostoriju gdje su ostavljeni bez nadzora.

Policijski znak na uniformi; u pozadini je policijski automobil

Policija | Foto: MUP

Nakon optužbi za počinjenje kaznenog djela ‘Trgovanje ljudima’, zagrebačka policija je provela temeljitu istragu u sklopu koje je uhićeno troje ljudi. Riječ je o 62-godišnjoj ženi i dva muškarca u dobi od 67 i 30 godina. Oni su, prema policijskom priopćenju, zlostavljali i izrabljivali pet muškaraca u dobi od 47 do 72 godine.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem se sumnja da je osumnjičeni 67-godišnjak unazad desetak godina pa do 2023. godine, pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u obitelji osumnjičenih na području Vrbovca za smještaj odraslih osoba, piše na stranicama Policijske uprave zagrebačke.

Sve je započelo prije dvije godine

Uhićeni 67-godišnjak je, kako tvrdi član njegove obitelji, ishodio dozvolu za udomiteljstvo osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja u travnju 2022. godine. Ubrzo je, uz pomoć 62-godišnjakinje i 30-godišnjaka, iskorištavao pet bolesnih osoba za teške fizičke radove na svom imanju.

Da stvar bude još gora i mučnija, uhićeni trojac ih je uz izrabljivanje i zlostavljao. Što se tiče prisiljavanja na fizički rad za vlastitu korist, bitno je naglasiti da su muškarce s poteškoćama mentalnog zdravlja preko noći zaključavali u prostorije gdje su ih ostavljali bez nadzora.

zatvor
Hrvatska stvarnost: "Sin mi nije dao da se operem, izgladnjivao me i držao u maloj sobici"

Prisiljavali ih na teške radove pa ih i fizički zlostavljali

Hranjenje i briga domaćih životinja te rad u vinogradu i u polju u teškim i nehumanim uvjetima, samo su neke od točaka zbog kojih su uhićeni. Nakon provedene istrage, otkriveno je kako ih se i fizički kažnjavalo i ograničavala im se sloboda kretanja.

– Tereti ih se i za iskorištavanje njihovog teškog psiho-fizičkog stanja za stvaranje odnosa ovisnosti i nadzora. Zabrinjavajući detalj je i da su žrtve, tijekom boravka u domaćinstvu osumnjičenih, bile smještene u zaključane prostorije tijekom noći, bez ikakvog nadzora, piše Policijska uprava zagrebačka.

Osumnjičeni su, dovršetkom kriminalističkog istraživanja, predani pritvorskom nadzorniku. Iz policije su u nastavku otkrili kako je protiv navedene trojke podnesena kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap