Pjevačica Vera Svoboda preminula u 88. godini života

Luka Kalac
2. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Vera Svoboda umrla je u 88. godini života. Brojni će je pamtiti kao pjevačicu zabavne, narodne i starogradske glazbe. Iza sebe je ostavila velik broj pjesama, petnaest ‘long play’ ploča, pet CD-a i dvadesetak kaseta. Svoboda je pjevala i sudionicima Hrvatskog proljeća koji su bili zatvoreni u Staroj Gradiški, a često je nastupala za hrvatske iseljenike

Foto: Unsplash

U 88. godini života preminula je hrvatska pjevačica Vera Svoboda. Tužnu vijest o njezinom odlasku potvrdila je njena kći Vesna Njikoš Pečkaj za vecernji.hr.

Vera Svoboda bila je rodom iz Osijeka i ostat će zapamćena kao pjevačica zabavne, narodne i starogradske glazbe. Već kao 16-godišnjakinja se okušala u kazališnim predstavama, a kasnije je pjevala i na Radiju Osijek. U rodnom gradu je ostala i za vrijeme studija gdje je i diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Osijeku.

Nedugo nakon toga nastupala je na mnogim festivalima tamburaške i zabavne glazbe. Za brojne obožavatelje bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća na prostoru bivše Jugoslavije.

Snimila je čak petnaest ‘long play’ ploča, pet CD-a i dvadesetak kaseta u nakladi izdavačke kuće Jugoton, odnosno današnje Croatie Records. Isto tako, ima više od 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama koje je snimila za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Vera Svoboda je često nastupala za hrvatske iseljenike, a pjevala je i sudionicima Hrvatskog proljeća koji su bili zatvoreni u Staroj Gradiški. Inače, njen suprug, novinar i muzikolog Julije Njikoš je producirao i aranžirao veliku većinu njenih pjesama.

Copy link
Powered by Social Snap