Naručivao lijek za člana obitelji na društvenim mrežama pa upao u veliki problem

Luka Kalac
9. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Još jedan dokaz da prevaranti nikog ne štete i nemaju obzira ni na najteže obiteljske situacije je prijava 77-godišnjeg umirovljenika iz Pule. Nakon što je na društvenim mrežama pronašao profil osobe koju mnogi povezuju s ozdravljenjem, kontaktirao ju je u nadi kako će naručiti lijek za oboljelog člana obitelji. Sve je išlo bez ikakvih problema, a nije se moglo naslutiti da je posrijedi prevara. Situacija se u potpunosti okrenula u korist prevaranta kada mu je umirovljenik uplatio novac nakon čega je uklonjen s njegovog profila i prekinuo sve kontakte.

Foto: Unsplash

Nakon što je prevaren na društvenim mrežama, 77-godišnjak je prijavio cijeli slučaj pulskoj policiji. Ova prevara ga je skupo stajala jer je umirovljenik ostao bez nekoliko stotina eura. Sve je počelo tako što je 77-godišnji umirovljenik pronašao profil na društvenoj mreži, a ime osobe koje stoji na profilu se inače povezuje s ozdravljenjima. S obzirom na to da je članu njegove obitelji potreban lijek, umirovljenik je htio pomoći narudžbom medikamenta preko tog profila na društvenim mrežama. Onog trena kada je uplatio novac osobi koja stoji iza spomenutog profila, komunikacija je naprasno prekinuta.

Policijska uprava istarska poziva građane na oprez te napominju da provjere informacije prije bilo kakve uplate novca nepoznatim osobama internetskim putem. Imajte na umu kako su prevaranti vrlo kreativni kada je riječ o krađi novca. Ne mare za žrtve prevara koje im uplaćuju novac u brizi za vlastito zdravlje ili zdravlje bliskih osoba iskušavaju različite metode ozdravljenja.

Muškarac unosi PIN na bankomatu kako bi pristupio svom računu s kojeg će mu biti povučen novac.
Ako sumnjate da ste žrtva bankovne prevare, uz ovih šest znakova saznat ćete jesu li vaše sumnje utemeljene

Savjeti policije

Kako biste se dodatno zaštitili, pročitajte i obavezno primjenjujte savjete policije kako biste na siguran način obavili kupnju putem interneta:

  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
  • potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
  • koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Ako ste prevareni, ne oklijevajte nego cijeli slučaj prijavite policiji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap