Savjeti majki vaših unuka: 10 pravila kako biti pristojna baka

Jasmina Grgurić Zanze
14. siječnja 2019.
Baka servis
A- A+

Milijuni roditelja diljem svijeta složili su se u pogledima na ulogu baka i djedova te kakva bi ona trebala biti. Uz neke ozbiljne savjete, ima i onih manje važnih i duhovitih, ali sve ih shvatite ozbiljno kako ne biste doveli do sukoba i ugrozili ulogu u kojoj toliko uživate.

Foto: Pexels

Kako ulogu bake vidi majka njezinog unuka, a kako sama baka, često se poprilično razlikuje. Kada prinova stigne u obitelj, posebna je to radost za bake i djedove, pogotovo ako su se u toj ulozi našli po prvi put. Veliki entuzijazam može dovesti do ishitrenih postupaka, makar iza njih stajala najbolja namjera. Zapravo, uopće se ne radi o tomu tko je u pravu, a tko u krivu, već o dvije potpuno različite perspektive.

No, zadnju riječ, složit ćete se, ipak imaju majke, naprosto zbog toga jer se radi o njihovom, a ne vašem djetetu. Za početak, dovoljno se prisjetiti koliko nervoze i nesigurnosti nam je stvaralo vlastito roditeljstvo. Tim više ako netko sa strane ne prestaje davati upute i savjete zbog kojih se žena može osjećati da nije dovoljno sposobna.

Na internet stranici “Scary Mommy” koja okuplja milijune roditelja osvanuli su stoga savjeti kako biti pristojna baka, ili djed, svojim unucima.

Ne očekujte sjedalo u prvom redu

Mnoge majke smatraju da je rođenje djeteta privatna stvar, a ne sportska aktivnost s velikim auditorijem. Poštujte to.

Zapamtite, nije vaše dijete

Nemojte koristiti izraz “moje dijete”. Vaše dijete su majka ili otac tog djeteta. Majke su se kod ovog savjeta malo i našalile pa kažu da ne trebate upotrebljavati ovaj termin ni zato što niste bili u krevetu, visili s lustera ili se nalazili tamog dje je već dijete nastalo. Djedove i bake upozoravaju da se zbog predstavljanja u kojem kažete: “Ovo je moj sin, njegova žena i moje dijete (dok pokazujete prema trbuhu) završava u vijestima. Naravno, mame se malo šale, ali poanta je i više nego jasna.

Unuci nisu “ponavljači”

Možda vaše vlastito roditeljstvo nije bilo kakvo ste htjeli. S vremenom ste shvatili da ste mogli napraviti nešto drugačije. Međutim, ne možete putem unuka ispraviti greške koje ste radili kao roditelji. Stoga, nemojte iznenađivati unuke s onim što ste propustili kada ste vi bili u roditeljskoj ulozi.

Nemojte nuditi savjete

Kada će htjeti vaš savjet, tražit će ga. Ako ih neprestano dajete samoinicijativno, roditelji mogu zaključiti da im pristupate pasivno-agresivno. Osjećat će se uvrijeđeno, pogotovo ako se radi o neprestanim kritikama. Zadnje što nova majka treba čuti je da kuća mora biti čišća i urednija ili da kilograme od poroda ne gubi dovoljno brzo. Posebno izbjegavajte usporedbe s vama kada ste bili majka ili s nekim drugim ženama koje su puno toga oko majčinstva radile “bolje”.

Vaši unuci nisu lutke

Nemojte govoriti kroz svoje unuke i obraćati se iz njihova lica, primjerice “Mama, volio bih idući vikend provesti kod bake!”. Nemojte to raditi jer je iritantno, pasivno-agresivno i ne čini vas da izgledate u najboljem svjetlu. Osim ako niste profesionalni trbuhozborac.

Nemojte urediti dječju sobu kod sebe doma

Osim ako niste traženi da budete dadilja cijelo vrijeme, dijete neće trebati sav namještaj u vašem domu. Lijepo je da ste se zamislili kako cijelo vrijeme njišete kolijevku, ali najprije se oko takvih stvari savjetujte s roditeljima i pitajte ih za dopuštenje.

Prihvatite ime

Majke shvaćaju da ima imena koja su, blago rečeno, vrlo kreativna. Slobodno ih izgovarajte, ali tamo gdje vas nitko ne čuje. Vi ćete ionako misliti da je i “Medena dušica Slatka čarapica” lijepo, kažu majke.

Najavite se

Unuci su neodoljivi, ali nemojte zbog toga svako malo navraćati da ih vidite bez prethodne najave. Nazovite prije toga, ali ne kada ste već na samom prilazu. Napravite dogovor, nekoliko dana ranije po mogućnosti. Djeca neće postati ustajala za par dana, obećavaju majke.

Ne natječite se

Biti baka i djed nije natjecateljski sport. Tko je kupio više darova, veći poklon, napravio više fotografija, češće zove… Ništa od toga ne jamči kvalitetu samog odnosa, a uspoređivanje nikoga nikada nije usrećilo.

Ako ste u dilemi, pitajte

Posljednji, i najvažniji savjet, je da uvijek poštujete želje roditelja i granice koje postave. Mnogo toga se promijenilo danas, od alergija na hranu, sigurnosnih standarda, pozicija spavanja… O svim tim stvarima odluke donose roditelji vašeg unuka kao tim, i to je nešto što biste uvijek trebali poštivati.

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap