Priča koja svjedoči koliki utjecaj bake mogu ostaviti na naš život

Jasmina Grgurić Zanze
23. siječnja 2019.
Baka servis
A- A+

 “Baka nam je plaćala režije kako nam ne bi isključili telefon. Plaćala je i našu struju. Provjeravala je moje ocijene i slala me u programe nakon nastave. Čak mi je kupila i moj prvi kompjuter… Bila je jedina osoba koja me odvela izvan države…”

Ilustracija: Unsplash

Koliki utjecaj bake mogu imati na naš život još od malih nogu, većini nas je poznato. One su nas obasipale pažnjom, bile blage i pune razumijevanja, kupale nas, pričale nam, savjetovale i pekle kolače. Često su nam i financijski pomagale kroz život, bile uz nas kada roditelji nisu mogli, stoga ne čudi da ih u srcu nosimo kroz cijeli život, iako su već odavno napustile ovaj svijet.

Uloga bake može biti toliko velika da nam čitav život odredi u jednom potpuno drugačijem pravcu. Najbolje to opisuje priča ovog čovjeka, objavljena jučer na Facebook stranici Humans of New York. Evo kako je mladić opisao svoju baku:

“Ona je bila Baka. Radila je kao glavna medicinska sestra u bolnici St. James. Imala je vlastitu kuću. Živio sam s njom do šestog razreda. Imali smo te duge razgovore svaku večer. Svako jutro napravila bi mi loptu od kokosa koju bi nosio u školu. Ona je bila najstalnija stvar u mome životu. Čak i nakon što se mama odala drogi, baka bi plaćala kako nam ne bi isključili telefon. Plaćala je i našu struju. Provjeravala je moje ocijene i slala me u programe nakon nastave. Čak mi je kupila i moj prvi kompjuter. Bio je napravljen posebno za mene, s velikim kućištem i puno svjetla. Držao me podalje od ulice mjesecima.

Bila je jedina osoba koje me odvela izvan države. Išli smo u tematske parkove, vodene parkove, a jednom me odvela na Bahame na četiri dana. Većina mojih prijatelja nikada nije napustila četvrt. Jedno sam vrijeme bio umiješan u ulični život. Baka se ljutila kada sam se ispisao iz srednje škole, no i dalje je davala sve od sebe da me održi na nivou. Pomogla mi je da dobijem diplomu. Pričala mi je o njezi. Podržavala me kada sam se priključio vojsci. Nikada nisam mislio da ću stići ovdje gdje sam danas. Građevinski sam radnik, nedavno sam se priključio sindikatu. Sve se to dogodilo zbog nje. Ona je jedina žena čije ime imam tetovirano na svom tijelu.” – ispričao je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap