Sve više slučajeva trovanja hranom: Jedan od razloga je starenje stanovništva

Lucija Basa
14. prosinca 2025.
Zdravlje
A- A+

Porastao je broj slučajeva trovanja hranom u Europi, a pogotovo bakterijom listerijom, upozoravaju zdravstvene i agencije za sigurnost hrane. Kao jedan od razloga povećanog broja takvih infekcija navodi se i starenje stanovništva koje je podložnije bolestima. Iako je sve veći broj hospitalizacija zbog trovanja hranom, ipak je manji broj smrtnih slučajeva.

Umirovljenik u svijetloplavoj košulji drži se za trbuh i ima bolnu grimasu

Umirovljenik sa želučanim tegobama | Foto: Canva

Slučajevi ozbiljnog trovanja hranom povezanog s bakterijom Listeria porasli su u Europi u 2024. godini, što je vjerojatno potaknuto promjenama u prehrani i starenjem stanovništva, upozorile su zdravstvene i agencije za sigurnost hrane, piše Euronews. Zbog sumnje na listeriju nedavno je s polica povučena kuhana šunka marke Pikok, a više o tome pisali smo ovdje.

Nutricionistica o pesticidima u brašnu
Nutricionistica o pesticidima u hrani: 'Najugroženije su trudnice, djeca i stariji'

Oko 70 posto oboljelih moralo u bolnicu

Zabilježeno je više od 3.000 potvrđenih infekcija listerijom u 2024. godini, pri čemu je oko 70 posto oboljelih trebalo bolničku skrb, a svaka dvanaesta osoba je preminula. Pokazuju to podaci novog izvješća Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Listerija je vrsta bakterije koja uspijeva u vlažnim i hladnim okruženjima te ju je teško ukloniti čak i agresivnim čišćenjem. Infekcije, koje se najčešće prenose putem hrane, rijetke su, ali mogu biti smrtonosne. Izvješće je pokazalo da do tri posto gotovih jela sadrži razine kontaminacije listerijom iznad granica koje dopušta EU. Najčešće kontaminirani proizvodi su fermentirane kobasice.

Magistra nutricionizma Vedrana Vinšek o pranju voća i povrća
Nutricionistica o važnosti pranja voća i povrća: Najučinkovitija je ova metoda

Više hospitalizacija, ali manja smrtnost

Izvješće obuhvaća infekcije listerijom, salmonelom, kampilobakterijom, STEC-om i drugim bakterijama u Europskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i još osam neeuropskih država. Tijekom 2024. zabilježeno je 6.558 epidemija bolesti prenosivih hranom, što je porast od 14,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iako je povećan broj slučajeva i hospitalizacija, broj smrtnih ishoda se smanjio.

Uzlazni trend ovakvih infekcija objašnjava se kombinacijom čimbenika, uključujući promjene prehrambenih navika, veću konzumaciju gotovih jela, nehigijensko rukovanje hranom te starenje stanovništva koje je podložnije bolestima. Najviše smrtnih slučajeva u 2024. godini povezano je s povrćem i drugim ne-životinjskim proizvodima. No salmonela je bila odgovorna za većinu višedržavnih epidemija, a jaja i proizvodi od jaja ključni su izvor zaraze.

EU agencije upozoravaju da posljednje desetljeće bilježi značajan porast salmonela na peradarskim farmama, a mnoge države ne provode dovoljne mjere suzbijanja. Velik broj članica ni ove godine nije ispunio ciljeve za smanjenje salmonele u peradi, a propisane zahtjeve u potpunosti je zadovoljilo samo 14 država, upozorio je Frank Verdonck iz EFSA-ine jedinice za biološke opasnosti te zdravlje i dobrobit životinja.

Kako se zaštiti od takvih infekcija?

Agencije poručuju da ljudi mogu poduzeti korake kako bi se zaštitili od infekcija prenosivih hranom, uključujući održavanje temperature hladnjaka na 5 Celzijevih stupnjeva ili niže, konzumaciju gotovih jela prije roka upotrebe i temeljito kuhanje mesa. Zatim treba paziti na odvajanje sirove i kuhane hrane te pranje ruku, kuhinjskog pribora i površina nakon rukovanja sirovim namirnicama.

Ranjive skupine uključuju starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom te se njima savjetuje izbjegavati konzumaciju visokorizičnih namirnica. To uključuje gotova jela, nepasterizirano mlijeko i meke nepasterizirane sireve.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap