Savjeti stručnjaka: Što jesti i piti prije, ali i nakon cijepljenja protiv gripe

Lucija Basa
8. studenoga 2025.
Zdravlje
A- A+

Cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite tijekom sezone respiratornih bolesti, osobito za starije osobe i kronične bolesnike. Iako se nakon cjepiva mogu javiti blage nuspojave poput umora ili bolova u mišićima, one obično kratko traju i lako se ublažavaju. Pravilna prehrana i dovoljna hidratacija prije i nakon cijepljenja mogu dodatno pomoći tijelu da razvije snažan imunološki odgovor i brže se oporavi.

Cijepljenje

Cijepljenje | Foto: Pixabay

Sve zdravstvene organizacije slažu se da je važno cijepiti se protiv gripe svake godine, a to se pogotovo odnosi na starije osobe i kronične bolesnike. Iako su cjepiva protiv gripe sigurna, može doći do blagih nuspojava. Ipak, postoje načini kako ublažiti takve reakcije tijekom i nakon cijepljenja, piše medicalnewstoday.com. Osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe, a kako to mogu ostvariti pisali smo ovdje.

Umirovljenica kratke sijede kose s naočalama u bijeloj košulji kratkih rukava pruža ruku liječnici koja briše ruku vaticom prije cijepljenja
Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe: Evo tko se sve može besplatno cijepiti

Što piti i jesti prije cijepljenja?

Nuspojave koje uzrokuje cijepljenje protiv gripe su najčešće blage i ne traju dugo te mogu uključivati nisku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i mučninu. Neki pak osjećaju slabost tijekom cijepljenja zbog tjeskobe oko igle ili samog procesa cijepljenja. Za one koji su zabrinuti zbog vrtoglavice i nesvjestice tijekom ili neposredno nakon cijepljenja protiv gripe, dijetetičarka preventivne kardiologije Michelle Routhenstein je preporučila dobru hidrataciju i jedenje lagane, cjelovite hrane.

– Pijenje vode ili biljnog čaja podržava cirkulaciju i održava volumen krvi, što pomaže u sprječavanju nesvjestice i održava stabilnu razinu energije. Užina koja sadrži proteine ​​i složene ugljikohidrate, poput banane s maslacem od orašastih plodova, stabilizira šećer u krvi, pružajući stalnu energiju i smanjujući rizik od osjećaja slabosti ili omaglice tijekom i nakon cijepljenja, objasnila je dijetetičarka Routhenstein i naglasila važnost stabilizacije razine šećera u krvi prije cijepljenja, pogotovo za one koji imaju strah od igle.

Stariji muškarac na kauču obgrljen dekom, u jednoj ruci šalica, u drugoj gleda u toplomjer, pored njega epidemiolog Bernard Kaić u narančastoj košulji
Razgovarali smo s epidemiologom: Koja je razlika u simptomima prehlade i korone

Što jesti nakon cijepljenja?

Nakon cijepljenja protiv gripe, imunološki sustav pokreće stvaranje antitijela koja štite od virusa. Taj proces uključuje oksidativni stres i upalu, što je nužno za razvoj imunološke memorije, ali može privremeno narušiti ravnotežu organizma. Nutrijenti koji podržavaju takav proces su proteini, beta-glukani, dijetalna vlakna, probiotici i vitamin C. Preporučuju se kurkuma i masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, kao i prehrana s dovoljno proteina, poput nemasnog mesa, mahunarki ili tofua. Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje cijepljenje protiv korone starijima od 65, više o tome ovdje.

– Uravnotežen obrok koji bi uključivao sve ove hranjive tvari bio bi pileći temeljac bogat lako probavljivim proteinima, češnjakom, lukom, mrkvom ili brokulom, ili bilo kojim drugim lisnatim povrćem i gljivama (izvrstan izvor beta-glukana), uparen s napitcima na bazi bobičastog voća poput čaja od brusnice ili krkavine, koji osigurava vitamin C i polifenole za modulaciju upale i oksidativnog stresa, savjetuje nutricionistica Elena Rott.

Paziti na unos tekućine i nakon cjepiva

Umirovljenik sjedi nakauču i kašlje, a starija žena ga tješi
Počela sezona gripe: Puno više oboljelih nego prošle godine

Održavanje dobre hidratacije jednako je važno i prije i nakon cijepljenja protiv gripe. Dovoljna količina tekućine potiče cirkulaciju te olakšava prijenos hranjivih tvari i imunoloških stanica. Hidratacija također može ublažiti uobičajene nuspojave poput glavobolje, umora ili bolova u mišićima te pomaže tijelu da regulira tjelesnu temperaturu. Uz vodu, preporučuju se biljni čajevi i lagane juhe koje dodatno podržavaju oporavak i ravnotežu organizma.

Zdrava i uravnotežena prehrana važna je tijekom cijele sezone gripe jer, iako cjepivo značajno smanjuje rizik i težinu bolesti, ne pruža potpunu zaštitu. Prehrana bogata hranjivim tvarima i antioksidansima dodatno jača otpornost organizma. Pileća domaća juha posebno je dobra za iskašljavanje, probavu i smanjenje upale, kazala nam je nutricionistica Margita Zlatić-Crnković. Namirnice s visokim udjelom polifenola, cinka, selena te vitamina A, C i E podržavaju proizvodnju antitijela i optimalno funkcioniranje imunoloških stanica. Odabir cjelovite i raznovrsne hrane uz cijepljenje pomaže u smanjenju rizika od infekcije i ubrzava oporavak ako ipak dođe do bolesti.

Cijepite li se protiv gripe?

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap