Savjeti stručnjaka: Što jesti i piti prije, ali i nakon cijepljenja protiv gripe
Cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite tijekom sezone respiratornih bolesti, osobito za starije osobe i kronične bolesnike. Iako se nakon cjepiva mogu javiti blage nuspojave poput umora ili bolova u mišićima, one obično kratko traju i lako se ublažavaju. Pravilna prehrana i dovoljna hidratacija prije i nakon cijepljenja mogu dodatno pomoći tijelu da razvije snažan imunološki odgovor i brže se oporavi.

Cijepljenje | Foto: Pixabay
Sve zdravstvene organizacije slažu se da je važno cijepiti se protiv gripe svake godine, a to se pogotovo odnosi na starije osobe i kronične bolesnike. Iako su cjepiva protiv gripe sigurna, može doći do blagih nuspojava. Ipak, postoje načini kako ublažiti takve reakcije tijekom i nakon cijepljenja, piše medicalnewstoday.com. Osobe starije od 65 godina imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe, a kako to mogu ostvariti pisali smo ovdje.
Što piti i jesti prije cijepljenja?
Nuspojave koje uzrokuje cijepljenje protiv gripe su najčešće blage i ne traju dugo te mogu uključivati nisku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i mučninu. Neki pak osjećaju slabost tijekom cijepljenja zbog tjeskobe oko igle ili samog procesa cijepljenja. Za one koji su zabrinuti zbog vrtoglavice i nesvjestice tijekom ili neposredno nakon cijepljenja protiv gripe, dijetetičarka preventivne kardiologije Michelle Routhenstein je preporučila dobru hidrataciju i jedenje lagane, cjelovite hrane.
– Pijenje vode ili biljnog čaja podržava cirkulaciju i održava volumen krvi, što pomaže u sprječavanju nesvjestice i održava stabilnu razinu energije. Užina koja sadrži proteine i složene ugljikohidrate, poput banane s maslacem od orašastih plodova, stabilizira šećer u krvi, pružajući stalnu energiju i smanjujući rizik od osjećaja slabosti ili omaglice tijekom i nakon cijepljenja, objasnila je dijetetičarka Routhenstein i naglasila važnost stabilizacije razine šećera u krvi prije cijepljenja, pogotovo za one koji imaju strah od igle.
Što jesti nakon cijepljenja?
Nakon cijepljenja protiv gripe, imunološki sustav pokreće stvaranje antitijela koja štite od virusa. Taj proces uključuje oksidativni stres i upalu, što je nužno za razvoj imunološke memorije, ali može privremeno narušiti ravnotežu organizma. Nutrijenti koji podržavaju takav proces su proteini, beta-glukani, dijetalna vlakna, probiotici i vitamin C. Preporučuju se kurkuma i masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, kao i prehrana s dovoljno proteina, poput nemasnog mesa, mahunarki ili tofua. Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje cijepljenje protiv korone starijima od 65, više o tome ovdje.
– Uravnotežen obrok koji bi uključivao sve ove hranjive tvari bio bi pileći temeljac bogat lako probavljivim proteinima, češnjakom, lukom, mrkvom ili brokulom, ili bilo kojim drugim lisnatim povrćem i gljivama (izvrstan izvor beta-glukana), uparen s napitcima na bazi bobičastog voća poput čaja od brusnice ili krkavine, koji osigurava vitamin C i polifenole za modulaciju upale i oksidativnog stresa, savjetuje nutricionistica Elena Rott.
Paziti na unos tekućine i nakon cjepiva
Održavanje dobre hidratacije jednako je važno i prije i nakon cijepljenja protiv gripe. Dovoljna količina tekućine potiče cirkulaciju te olakšava prijenos hranjivih tvari i imunoloških stanica. Hidratacija također može ublažiti uobičajene nuspojave poput glavobolje, umora ili bolova u mišićima te pomaže tijelu da regulira tjelesnu temperaturu. Uz vodu, preporučuju se biljni čajevi i lagane juhe koje dodatno podržavaju oporavak i ravnotežu organizma.
Zdrava i uravnotežena prehrana važna je tijekom cijele sezone gripe jer, iako cjepivo značajno smanjuje rizik i težinu bolesti, ne pruža potpunu zaštitu. Prehrana bogata hranjivim tvarima i antioksidansima dodatno jača otpornost organizma. Pileća domaća juha posebno je dobra za iskašljavanje, probavu i smanjenje upale, kazala nam je nutricionistica Margita Zlatić-Crnković. Namirnice s visokim udjelom polifenola, cinka, selena te vitamina A, C i E podržavaju proizvodnju antitijela i optimalno funkcioniranje imunoloških stanica. Odabir cjelovite i raznovrsne hrane uz cijepljenje pomaže u smanjenju rizika od infekcije i ubrzava oporavak ako ipak dođe do bolesti.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.


