Jela iz Jugoslavije koja su se koristila kao narodni lijek: Mnoga se i danas kuhaju
Prije nego što su lijekovi i razni preparati postali lako dostupni, ljudi su se za jačanje imuniteta oslanjali na ono što mogu pripremiti kod kuće. Neka jela iz Jugoslavije koja su pripremale naše bake se i dalje pripremaju, ali neka se polako zaboravljaju. Pa tako nutricionisti savjetuju pileću juhu u borbi protiv prehlade i viroza, a hladetina, iako je puno kolagena koji je dobar za jačanje kostiju, polako odlazi u zaborav.

Umirovljenica kuha | Foto: Pexels
Lijekovi i razni preparati i za one najmanje tegobe danas su većini veoma lako dostupni. No, kada to nije bilo tako, ljudi su se više oslanjali na namirnice koje će im pomoći u podizanju imuniteta. Slovenski portal Metropolitan naveo je nekoliko jela iz Jugoslavije za koja se smatra da imaju blagotvoran učinak na organizam.
Nezaobilazna pileća juha
Pileća juha još uvijek nije izašla iz mode kad su posrijedi prehlade i viroze, a s obzirom na to da je i veoma ukusna, vjerojatno ni neće uskoro. Topla i hranjiva juha pomaže smanjiti upale u tijelu, olakšava disanje i smiruje želudac. O domaćim juhama i poznatoj pilećoj s kojom posebno starije osobe vole započeti ručak, više nam je rekla magistra nutricionizma Margita Zlatić-Crnković. Čitajte o tome ovdje.
Kiseli kupus je još jedna namirnica koja se može pripremati na razne načine i za zdravlje bi ju preporučila svaka baka, ali i nutricionisti. Svježi kiseli kupus ima više vitamina C nego limun i vrlo popularno jelo zimi. Mnogi rade sekeli gulaš od kiselog kupusa, variva ili pak na salatu. Još jedno jelo koje se prije redovno pravilo, a danas je rjeđe je palenta, odnosno žganci, ovisi gdje ste odrasli. Jednostavna i topla palenta s kiselim mlijekom regulira rad crijeva i poboljšava probavu. Djeluje kao prirodni probiotik, čisteći probavni sustav i vraćajući osjećaj lakoće i snage.
Tko još kuha hladetinu?
Hladetina je jelo koje za mlade praktički ne postoji, a za mnoge starije generacije to je neizostavno zimsko jelo. Sastavni dio ove ‘svinjske želatine’ su kuhane nogice i koža svinje. Da se ne bi bacili nakon kolinja, kuhali su se u vodi sa začinima i povrćem. Ta želatina je bogata kolagenom koji jača zglobove kosu i kožu.
Grah sa suhim mesom je klasično domaće jelo, koje se i dalje priprema u mnogim kućanstvima. Bogato proteinima i vlaknima, jača tijelo, potiče probavu i daje dugotrajan osjećaj sitosti. Smatralo se da obnavlja energiju i povećava otpornost protiv prehlada. Iako ima još jela koja bi se mogla naći na ovom popisu, ova gore su neka od najčešće pripremanih. Tijekom hladnijih mjeseci važno je osigurati da naše tijelo dobije dovoljno vitamina, minerala i drugih tvari potrebnih za očuvanje zdravlja.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

