Bakina kuhinja: Prhka rolada od lješnjaka koja će sve oduševiti

Lucija Basa
12. listopada 2025.
Novosti
A- A+

Mirisna i ukusna prhka rolada od lješnjaka će malo koga ostaviti ravnodušnim. Iako je priprema jednostavna, rezultat je kolač s bogatim okusom lješnjaka i mirisom koji podsjeća na bakinu kuhinju. Donosimo recept za prhku roladu od lješnjaka koja je idealna uz šalicu vašeg omiljenog toplog napitka.

Prhka rolada s lješnjacima | Foto: Mirovina.hr

Berbe lješnjaka su iza nas i sad je vrijeme da ih pretvorimo u kolače. Miris prhkog tijesta i lješnjaka neodoljivo vraća u djetinjstvo i kuhinje naših baka. Rolada s lješnjakom jednostavna je za pripremu, a okusom podsjeća na stare domaće kolače. Prhka izvana, a sočna iznutra idealna je poslastica uz popodnevnu kavu ili čaj. Bakin recept za ukusnu pitu s pudingom za koju vam ne treba puno sastojaka, a ni novaca, pogledajte ovdje.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 300 grama brašna
  • 2 ravne žličice praška za pecivo
  • 50 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 120 grama maslaca ili margarina
  • 3 žlice mlijeka
  • prstohvat soli

SASTOJCI ZA NADJEV:

  • 200 grama mljevenih lješnjaka
  • 100 grama šećera
  • 2 jaja
  • 4 žlice vode

SASTOJCI ZA PREMAZ:

  • 1/2 žumanjka
  • 1 žlica mlijeka

PRIPREMA:

  • Brašno pomiješati s praškom za pecivo. Dodati šećer, vanilin šećer, jaje, sol, maslac (ili margarin) i mlijeko. Umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, stavite ga u hladnjak dok napravite nadjev.
  • Za pripremu tijesta dodajte vodu u jaja pa miješajte sa šećerom dok se ne zapjeni. Zatim dodajte mljevene lješnjake i sve pomiješajte u gustu smjesu. Po potrebi dodajte žlicu vode.
  • Tijesto razvaljajte u pravokutnik duljine jednog pleha. Premažite tijesto nadjevom i savijte s dulje strane.
  • Roladu položite dijagonalno u pleh na papir za pečenje ili namastite pleh i pospite ga brašnom. Zatim premažite smjesom pola žumanjka i mlijeka. Kolač će biti jednako ukusan i bez premaza, ali on mu daje lijepu zlatnu boju i sjaj.
  • Pecite roladu oko 45 minuta na temperaturi od 180 do 200 Celzijevih stupnjeva (procijenite po svojoj pećnici).
  • Ostavite roladu da se dobro ohladi prije rezanja jer je tijesto veoma prhko.

Prhka rolada s lješnjacima | Foto: Mirovina.hr

Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap