Bakina kuhinja: Zdravi kolač od mrkve zadovoljit će vašu želju za slatkim
Zdravi kolač od mrkve mogao bi biti pravi izbor kolača za ovaj vikend. Glavna ‘zvijezda’ kolača je očekivano mrkva, a osim tog zdravog sastojka na popisu su i drugi kvalitetni. Donosimo recept za kolač od mrkve koji će vam utažiti želju za slatkim, ali ćete biti sigurni da ste pojeli i nešto što koristi zdravlju.

Kolač od mrkve | Foto: Mirovina.hr
Mrkva je oduvijek bila namirnica koja je značila zdravlje, a kada je u kolaču, svi je još više vole. Napravili smo zdravi kolač od mrkve bez šećera, a zamijenili smo ga medom. Jednako je ukusno, a manje slatko čime je pogodno za mnoge starije osobe koje ne smiju jesti slatko, a opet nekako žele utažiti želju za slatkim.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 120 grama otopljenog maslaca
- 2 jaja
- 140 grama meda
- 2 grčka jogurta
- 250 grama zobenih pahuljica (možete ih smljeti ili staviti cijele)
- prašak za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 3 mrkve (oko 300 grama)
SASTOJCI ZA KREMU:
- 200 grama krem sira (možete staviti ABC sir)
- 3 žlice soka od limuna
- 2 žlice meda
PRIPREMA:
- Otopite maslac, naribajte mrkve i upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
- Izmiješajte mokre sastojke; jaja, med, grčki jogurt i otopljeni maslac, a zatim suhe sastojke u drugoj posudi; izblendane zobene pahuljice, prašak za pecivo i cimet nakon čega ih možete zajedno pomiješati, a zatim u sve dodajte i mrkvu.
- Pecite smjesu sat vremena na 180 stupnjeva Celzijusa.
- Nakon pečenja, dobro ohladite kolač, najbolje ga ostavite da odstoji preko noći.
- Napravite kremu od krem sira, recimo ABC sira, limunovog soka i meda. Kremu također rashladite u hladnjaku pa ju ohlađenu nakon nekog vremena namažite po kolaču te poslužite.
Nedavno nam je gospođa Verica Horvatinović (59) na manifestaciji ‘Kaj su jeli naši stari’ u Vrbovcu otkrila još jedan recept za kolač od mrkve, o čemu smo pisali ovdje.
Sve recepte iz naše Bakine kuhinje pogledajte ovdje. Dobar tek!
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.