Nutricionistica o pesticidima u hrani: ‘Najugroženije skupine su trudnice, djeca i stariji’

Ivana Moslavac
19. listopada 2025.
Zdravlje
A- A+

Građani su već dulje vremena zabrinuti zbog pesticida u hrani, a posebno ih zabrinjava kada se nađu u osnovnim namirnicama poput brašna koje koriste učestalo. Jedan od najčešće spominjanih spojeva je klorpirifos etil, pesticid koji je zbog svojih štetnih učinaka zabranjen u Europskoj uniji. Može jako loše utjecati na zdravlje, oštetiti živčani sustav te izazvati vrtoglavice, grčeve i teže neurološke poremećaje. Najugroženije skupine na koje pesticidi mogu loše utjecati su trudnice, djeca i starije osobe.

Nutricionistica o pesticidima u brašnu

Nutricionistica o pesticidima u brašnu | Foto: Privatna arhiva/Canva

Potrošači su već godinama zabrinuti zbog pesticida u hrani. Sve češće se pitaju koliko su zapravo opasni, posebno kada se nađu u osnovnim namirnicama poput brašna? Više nam je o tome rekla nutricionistica Margita Zlatić Crnković. Prije nekoliko dana kupce je zabrinula povišena razina pesticida klorpirifos etila u brašnu korištenom u proizvodnji domaćih baklava, o čemu smo pisali ovdje.

‘Klorpirifos etil može oštetiti živčani sustav’

Baklava
Povlači se jedna slastica iz trgovina: Povišena razina pesticida u brašnu

Jedan od najčešće spominjanih i najkontroverznijih spojeva je upravo klorpirifos etil, pesticid koji je zbog svojih štetnih učinaka zabranjen u Europskoj uniji. To je organofosfatni insekticid koji se desetljećima koristio za zaštitu usjeva, od žitarica i kukuruza do voća i povrća. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) još je 2019. godine utvrdila da postoje ozbiljni rizici za ljudsko zdravlje, osobito za djecu i trudnice. Od siječnja 2020. upotreba klorpirifosa i srodnog spoja klorpirifos-metila zabranjena je u cijeloj Europskoj uniji, kako nam je objasnila nutricionistica.

– Znanstvena istraživanja pokazala su da klorpirifos može oštetiti živčani sustav, posebno u fazama razvoja mozga kod fetusa i male djece. Djeluje tako da inhibira enzim acetilkolinesterazu, čime remeti normalan prijenos živčanih impulsa. Rezultat mogu biti glavobolje, vrtoglavice, grčevi, pa čak i teži neurološki poremećaji. Dugotrajna izloženost niskim dozama povezuje se s smanjenjem kognitivnih sposobnosti i problemima u ponašanju kod djece. Osim neurotoksičnosti, istraživanja su pokazala i potencijalnu genotoksičnost, sposobnost oštećenja DNK, te moguće endokrine poremećaje, koji utječu na hormone, rast i plodnost, pojasnila je.

Najugroženiji su stariji, trudnice i djeca

Osim klorpirifosa, u brašnu se mogu naći i ostaci drugih pesticida. To su glifosat koji je najrašireniji herbicid. Njegova se sigurnost i dalje istražuje zbog sumnji u kancerogenost. Zatim, tebukonazol je fungicid koji može djelovati kao hormonalni poremećivač. Nadalje, tu su piretroidi, poput deltametrina, koji su insekticidi koji mogu izazvati neurološke i alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Tu su i klormekvat te mepikuat, tvari koje reguliraju rast biljaka, ali mogu utjecati na metabolizam i endokrini sustav čovjeka.

– Iako se u većini slučajeva radi o vrlo malim količinama, stručnjaci ističu da su najugroženije skupine trudnice, djeca, starije osobe te oni s oštećenom jetrom i bubrezima. Zato je važno birati organsko brašno i žitarice, kupovati od provjerenih proizvođača i lokalnih mlinova te održavati raznolikost u prehrani, poručila je nutricionistica Zlatić Crnković.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap