Zdravstvo ove godine skuplje za jednu skupinu građana; Evo koliko će koštati pretrage bez dopunskog osiguranja

Ana Kanazir
3. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Prošle godine je bilo puno promjena u zdravstvu, a ove godine, odnosno od 1. siječnja su poskupjele zdravstvene usluge za one koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Radi se o iznosu koji je čak dvostruko veći, a odnosi se na preglede, pretrage, ostanak u bolnici i slično. Dobra je vijest da se iznos premije dopunskog osiguranja neće mijenjati.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom

Odlazak liječniku | Foto: Pixabay

Dok umirovljenici i drugi građani kojima prihodi u prethodnoj godini mjesečno po članu kućanstva nisu veći od 379,49 eura neće plaćati premiju dopunskog osiguranja, za građane koji nemaju dopunsko osiguranje će cijene svih usluga biti puno veće. Tako se najveći iznos participacije udvostručio.

Stetoskop na bilježnici s tablicama
Promjene u zdravstvu: Novi Nacionalni planovi, preventivni pregledi i poneka poskupljenja

Zdravstvo je sve skuplje

Ostanak u bolnici ili odlazak na preglede ili pretrage je uvijek bio skuplji za one koji nemaju dopunsko osiguranje. Ipak, ove godine će cijene biti još veće, a to su nam potvrdili i iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

– Primjenom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, od 1. siječnja 2024. godine doći će do povećanja minimalnog iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite za pojedine zdravstvene usluge te maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite po jednom ispostavljenom računu za izvršenu zdravstvenu zaštitu koje će iznositi najviše 120,26% proračunske osnovice odnosno 530,88 eura, objasnili su nam iz HZZO-a u ovom tekstu.

Tako, primjerice operacija slijepog crijeva stoji 2081 euro, od čega bi pacijent trebao platiti 416 eura. Operaciju srčanih zalistaka, koja stoji gotovo 13.300 eura, sada ćete platiti 530 eura. Do prije koji dan participacija je bila oko 265 eura. Poskupio je i dan u bolnici pa sada umjesto dosadašnjih 13 stoji 17 eura, navodi dnevnik.hr.

Cijena dopunskog osiguranja se neće mijenjati

Dobra vijest je za one koji imaju dopunsko osiguranje, a to je da se cijena police neće mijenjati. Na ovaj način ćete i dalje moći plaćati nešto manje zdravstvene usluge po istoj mjesečnoj cijeni.

– Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a i uz zakonske izmjene koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite i nadalje ostati nepromijenjena, a ujedno se očekuje i priljev novih osiguranika u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja, rekli su nam iz HZZO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap