Vodič za oralnu higijenu u starijoj dobi: Stručnjaci savjetuju kako brinuti o zubima i protezama

Sponzorirani članak
22. travnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Godine ostavljaju traga i na našim zubima. S vremenom mnogi od nas svoje prirodne zube zamijene onim umjetnima ili zubnim protezama, ali vrlo je važno i o njima se ispravno brinuti. U suradnji sa stručnjacima iz Štimac centra dentalne medicine iz Zagreba smo istražili što je najvažnije što morate znati o oralnoj higijeni u starijoj dobi.

CDM Štimac

Obratili smo se stručnjacima kako bismo vam donijeli definitivni vodič za oralnu higijenu | Foto: Unsplash

U godinama ste koje su ostavile tragove i na vašim zubima. Riješili ste ih tako da ste nedostajuće i/ili oštećene zube zamijenili ugradnjom novih, ili uz pomoć mobilnih proteza. No, to nije izlika da zapostavite oralnu higijenu. Obratili smo se stručnjacima Štimac centra dentalne medicine u Zagrebu, kako bismo vam donijeli definitivni vodič za pravilno održavanje svojih zubi.

Zubna protetika je kompromis

“Jednom kad ugradite protetski nadomjestak, osobito trebate paziti na područje na kojem su zubno meso ili zdravi zub u kontaktu s protetikom. Tu se može nakupiti plak i uzrokovati upalu zubnog mesa i karijes, koji se dalje pak može razviti u ozbiljne parodontološke probleme. Često kažemo da je protetika svojevrsni kompromis za prirodne zube. Ona zahtijeva revnije pridržavanje higijene nego u slučaju prirodnih zuba”, objašnjava nam Maja Jagodić-Štimac, dr. med. dent., osnivačica Štimac centra i njegova glavna dijagnostičarka.

Četkate li ispravno svoje zube?

Zubno meso treba biti zdrave svijetlo roze boje i fino prijanjati uz zub. Oteknuća i krvarenja znak su da trebate posjetiti stomatologa. Ako zubno meso krvari, treba ga intenzivnije masirati četkicom za zube. Zube četkajte kružnim pokretima 2-3 puta dnevno oko 3 minute kako biste uklonili ostatke hrane i bakterija (glavnih uzročnika bolesti parodonta), te smanjili nastajanje plaka i zubnog kamenca. Četkica treba biti okrenuta prema zubnom mesu pod kutem od otprilike 45 stupnjeva. Stručnjaci Štimac centra preporučuju korištenje medium četkice za zube. Dentalnu higijenu možete održavati i električnim četkicama za zube.

CDM Štimac

Stručnjaci tumače kako brinuti o zubima, zubnim umecima i zubnim protezama | Foto: CDM Štimac

Pravilno održavanje krunica, mostova i protetike na implantatima

Najbitnije je održavati higijenu spoja zubnog mesa i krunice, ispod same krunice. Plak se na mostovima neće stvarati, ali može na rubovima koji se spajaju sa zubnim mesom (ispod tijela zubnog mosta). Pored zubne četkice i paste, najučinkovitija sredstva za održavanje higijene krunica, mostova, ali i protetike na implantatima su zubni konac ili interdentalne četkice. Njih koristite suhe ili umočene u klorheksidinski gel ili tekućinu za ispiranje. Električna četkica ovdje je posebno korisna radi mogućnosti temeljitog čišćenja interdentalnih prostora.

Kako ispravno održavati higijenu mobilnih proteza

Za ispravno održavanje higijene mobilnih proteza potrebna vam je četkica za pranje ruku ili noktiju sa srednje tvrdim dlačicama i pasta za zube. Zubna proteza se pere nakon što se izvadi iz usta. Ako imate osjećaj da niste dobro oprali svoju protezu, stavite dvije kapljice deterdženta za pranje posuđa (skida masnoću s površine proteze). Nakon korištenja takvog sredstva proteza se mora temeljito isprati pod mlazom vode, uz pomoć četkice.

Ako imate dodatnih pitanja vezanih uz higijenu vaših zubi, ili trebate stručan savjet druge vrste vezan uz dentalno zdravlje, stručnjacima Štimac centra možete se obratiti ovim putem.

Vodič za oralnu higijenu u starijoj dobi: Stručnjaci savjetuju kako brinuti o zubima i protezama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap