Voće i povrće zagađeno pesticidima: Tri su proizvoda najviše kontaminirana
Pionirima zdrave prehrane smatra se voće i povrće, ali mnogo njih u sebi krije ostatke pesticida. Najviše kontaminirano voće i povrće su špinat, jagode i kelj, prema Američkoj organizaciji za zaštitu okoliša Environmental Working Group (EWG). Ukupno 203 pesticida pronađeno je u ovim proizvodima. Uzorci svih nabrojanih, osim trešanja, pokazali su više od 50 pesticida. S druge strane, najmanje toksičnima smatraju se ananas, kukuruz šećerac i avokado, prema analizi Američke organizacije za zaštitu okoliša.

Voće i povrće | Foto: Pexels
Zdrava prehrana temelj je kvalitetnog života, a pioniri zdrave prehrane među namirnicama svakako je raznovrsno voće i povrće. Mnogo namirnica sadrži pesticide, a iz Američke organizacije za zaštitu okoliša Environmental Working Group (EWG) upozorili su upravo na to. Naveli su ukupno popis najviše kontaminiranog voća i povrća i popis onih koje su najmanje zagađene pesticidima.
Špinat, jagode i kelj najviše kontaminirani
Ukupno 75 posto uzoraka svježeg voća i povrća koje je testiralo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sadrži ostatke pesticida, prema najnovijim podacima Environmental Working Group. Osim toga, ukupno 95 posto uzoraka svježeg voća i povrća u ‘prljavih dvanaest’, kako su nazvali one najviše kontaminirane namirnice, sadrži ostatke pesticida. Špinat i jagode nalaze se u vrhu, piše ewg.org.
Najviše kontaminirane namirnice su špinat i jagode, zatim kelj, raštika i slično zeleno povrće. Nakon toga idu grožđe, breskve, trešnje, nektarine, kruške i jabuke. Nadalje, tu su kupine, borovnice, krumpir, ljute paprike, a na posljednjem mjestu mahune. Ukupno 203 pesticida pronađeno je u ovim proizvodima. Uzorci svih nabrojanih, osim trešanja, pokazali su više od 50 pesticida.
Pesticidi su pronađeni u 96 posto uzoraka svih navedenih vrsta proizvoda i svaka namirnica, osim krumpira, imala je u prosjeku četiri ili više pesticida otkrivenih u pojedinačnim uzorcima. Inače, zeleno lisnato povrće smatra se odličnim za zdravlje mozga. Više o tome pročitajte ovdje.
Najmanje toksični su ananas, kukuruz i avokado
Ananas, kukuruz šećerac i avokado nalaze se na popisu najmanje zagađenog voća i povrća. Nadalje, tu su papaja, crveni luk, zamrznuti grašak, šparoge i kupus. Zatim, tu su kupus, karfiol, banane, mango i mrkva. Gljive i kivi zauzimaju posljednja dva mjesta, prema EWG. Skoro 60 posto uzoraka voća i povrća od ovih ukupno 15 nije sadržavalo značajne ostatke pesticida. Avokado, papaja, ananas, crveni luk i kukuruz šećerac su među voćem i povrćem sa najnižom razinom ostataka pesticida, uključujući ukupnu toksičnost, kako su istaknuli.
– Ove liste treba uzimati s rezervom jer su rađene na temelju podataka iz SAD-a. Tako je, na primjer, za krumpir primijećeno da skoro 90 posto sadrži poljoprivrednu kemikaliju, klorprofam, koja se primjenjuje nakon žetve kako bi se spriječilo klijanje, dok je Europska unija ukinula svoje odobravanje klorprofama 2019. godine, nakon procjene iz 2017. godine koja je utvrdila rizike za potrošače i radnike od njegove uporabe i prisutnosti na hrani, prvenstveno na krumpiru, naveli su iz Američke organizacije za zaštitu okoliša.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.