Vježbe uz pomoć kojih Vaše pamćenje nikada neće “zahrđati”

Jelena Ratko
22. travnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Kao što vježbanje tijela potiče cirkulaciju, tjelesnu snagu i pokretnost, vježbanje mozga pospješuje njegove funkcije. Mnogi ljudi, po umirovljenju, zaborave održavati svoje mentalno zdravlje i vježbati pamćenje, što onda samo još dodatno oslabi kognitivne funkcije.

Foto: pixabay.com

Kada se pamćenje ne koristi, ono se gubi, potvrdila su brojna istraživanja. Ljudi u trećoj životnoj dobi često se žale kako im je pamćenje znatno oslabilo, no za to postoji jednostavno rješenje – samo ga treba iznova aktivirati.

Isto kao i s mišićima – pamćenje je uvijek moguće iznova izgraditi uz malo truda i discipline. Donosimo nekoliko kognitivnih vježbi za starije osobe koje dokazano imaju djelotvoran učinak na koncentraciju, pamćenje i  druge funkcije mozga i moždanog sustava.

 1. Uzmite jednu rečenicu iz časopisa ili novina. Pokušajte napraviti drugu rečenicu koristeći se istim riječima.Kupite slagalicu i vježbajte spajanje dijelova što je brže moguće. Zabilježite vrijeme koje vam je za to potrebno. Napravite to ponovno za tjedan dana i zabilježite vrijeme koje vam je za to potrebno.
 2. Nemojte koristiti popis kod kupovanja. Umjesto toga izmislite sistem koji će zamijeniti klasični popis. Koristite pomoćne načine pamćenja, poput stvaranja kompletne riječi, ili dodavanja određenih samoglasnika ili suglasnika prvim slovima riječi za stvari koje trebate kupiti.
  Ili možete svrstati hranu u dvije kategorije – sirova i kuhana. Ili koristite neki drugi sistem pamćenja koji vam odgovara.
 3. Dobar izbor su igre s kartama ili igre strategije poput šaha ili dame. Također su dobre igre rješavanje križaljki i druge igre s riječima.
 4. Ujutro poslušajte ili pogledajte neku emisiju. Tijekom dana napišite glavne teme iz te emisije kojih se možete sjetiti. Napravite isto i navečer.
 5. Kad god nekog upoznate, pokušajte smisliti najmanje jedan anagram (premetaljku slova iz imena) njenog ili njegovog imena. Kad vidite riječ – bilo koju riječ – brzo smislite druge riječi koje počinju s ista prva dva slova.
 6. Svaki put kada dođete do kraja jednog poglavlja u knjizi koju čitate, zamislite da ga morate sažeti što kraće možete nekome tko ga nije pročitao, usmeno ili u pisanom obliku. Učinite isto za cijelu knjigu kad ju pročitate.
 7. Ako ste dešnjak, koristite lijevu ruku dok jedete, češljate kosu, perete zube, pišete svoje ime, ili pokušajte staviti kompjuterski miš sa druge strane tastature. Vježbanje nedominantne ruke stimulira komunikaciju između dvije moždane hemisfere, što poboljšava mentalni kapacitet, kao i fizičku ravnotežu.
 8. Kada ste negdje u posjeti, a zatim se vratite kući, pokušajte nacrati plan mjesta kojeg ste vidjeli. Ponovite ovu vježbu sljedeći dan i dan nakon toga.
 9. Kupite slagalicu i vježbajte spajanje dijelova što je brže moguće. Zabilježite vrijeme koje vam je za to potrebno. Napravite to ponovno za tjedan dana i zabilježite vrijeme koje vam je za to potrebno.

Na mentalno zdravlje i kognitivne sposobnosti uvelike utječu i druge životne navike, kao što su redovito vježbanje te kvalitetna i raznovrsna ishrana. Visoke razine stresa i previše sjedenja, primjerice, imaju obrnut učinak na zdravlje mozga i živčanog sustava te unazađuju kognitivne sposobnosti.

Što još možete napraviti za svoj mozak

dean kotiga potjera
Pitanje u Potjeri zbunilo i lovca i natjecatelja, znate li vi možda odgovor?

Vježbati se trebaju i osjetila. Za bolji vid, svakodnevno promatrajte objekte i ljude u svojoj blizini. Čim ih ugledate, nacrtajte ih. Tako vježbate kratkotrajno pamćenje. Na kraju tjedna ponovno nacrtajte istih sedam predmeta ili osoba koje ste zapazili. Ta vježba pospješit će dugoročno pamćenje.

Za bolje raspoznavanje mirisa i okusa, za vrijeme jela kod prijatelja, članova obitelji ili na javnom mjestu, pokušajte odrediti sastojke u jelima koja su vam poslužena. Koncentrirajte se na manje primjetne arome i suptilne začine. Dajte si vremena i odlučite se za nekoliko sastojaka. Zatim pitajte konobara ili svojeg domaćina što se nalazi u jelu kako biste potvrdili svoje zapažanje.

Još jedan oblik kvalitetnog mentalnog treninga jest pamćenje jela ponuđenih na meniju u restoranu koji često posjećujete. Kako biste vježbu napravili još izazovnijom, upamtite i cijene. Na kraju dana pokušajte se sjetiti jela i cijena te ih zapišite, a onda provjerite svoju točnost u prisjećanju.

Moguće je vježbati i sluh. Tijekom telefonskog razgovora prakticirajte prepoznavanje osobe koja vas je nazvala prije nego što se sama predstavi. Zatim upamtite broj telefona pozivatelja. Na kraju dana popišite ljude s kojima ste toga dana razgovarali – zajedno s brojevima njihovih telefona. Na kraju tjedna pokušajte ponovno zapisati što više tih podataka. Slične vježbe moguće je raditi i s kuhinjskim receptima.

Osjetilo njuha moguće je istrenirati pokušavajući odgonetnuti predmete po mirisu zatvorenih očiju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap