[VIDEO] Protiv stereotipa: Stariji ljudi nisu kakvima ih većina smatra

Jelena Ratko
25. ožujka 2018.
Zdravlje
A- A+

Uobičajeno je mišljenje da s godinama dolazi sve manje kretanja i sve više dosade, no to vrijedi samo za dio ljudi. Ostali su itekako spremni za pokret i ples te još uvijek jedva čekaju nalete adrenalina, što su i dokazali pred kamerom.

Video promovira zdrav i aktivan način života, prikazujući starije osobe koje se bave plesom oko šipke, dizanjem utega, brzom vožnjom, vježbanjem na otvorenom i ostalim aktivnostima koje nisu percipirane kao “aktivnosti za starije”.

Lijeni su, ne znaju voziti, slabi su i bespomoćni, dosadni su, ne mogu se baviti fizičkim aktivnostima i ne znaju plesati – samo su neka od uvriježenih mišljenja o starijim osobama. Ovakvi stereotipi vezani uz umirovljenike i starije provlače se kroz medije, popularnu kulturu i svakodnevni život. Starije osobe često su percipirane kao manje sposobne i manje zanimljive od ostalih. Međutim, radi se o uvriježenom modelu razmišljanja, a ne o realnom stanju stvari. To najbolje dokazuje video uradak objavljen na YouTube kanalu Break the Stereotypes.

Video koji promovira zdrav život i fizičku aktivnost izrađen je na Sveučilištu Western Ontario s ciljem da se razbiju stereotipi o starijim osobama koji vladaju u društvu te kako bi se potaknulo ljude na aktivan način života i brigu o vlastitom psihofizičkom zdravlju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap