Upala pluća: Kako je prepoznati, zašto je toliko opasna i kako se tretira

Ana Kanazir
7. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Upala pluća je infekcija plućnog tkiva. Iako su svima poznati glavni simptomi kao što su kašalj, groznica, povišena temperatura, bol u plućima, kratkoća daha i otežano disanje, kod starijih znakovi ove bolesti mogu biti i nešto drugačiji. Upala pluća može biti bakterijska, virusna, a mogu je uzrokovati i gljivice. Posebno je opasna za starije osobe.

kasalj

Foto: Unsplash

Upala pluća nije nimalo ugodna, a može izazvati blage simptome, dok će za neke biti opasna. Starije osobe često završe u bolnici zbog ove bolesti. Opasnost od upale pluća se povećava kod starijih osoba jer imaju oslabljeni imunitet, ali i jer već imaju određena kronična stanja koja povećavaju opasnost od pojave upale pluća.

Kako prepoznati upalu pluća?

Simptomi upale pluća kod nekih mogu biti blaži pa se mogu zamijeniti i s jačom prehladom, dok će se neke osobe morati liječiti u bolnici. Tako se mogu javiti idući simptomi:

  • Slabost i umor
  • Niska tjelesna temperatura ili blago povišena temperatura
  • Osjećaj zbunjenosti
  • Gubitak apetita
  • Urinarna inkontinencija

Osim ovih, pomalo neuobičajenih simptoma za upalu pluća, mogu se pojaviti i oni klasični kao što su kašalj, groznica, bol u prsima, slabost, kratkoća daha ili ubrzano disanje.

Znate li kako prepoznati gripu i kako je tretirati? Doktorica nam je dala odgovore

Što uzrokuje upalu pluća?

Glavni uzročnici ove infekcije su bakterije, virusi i gljivice. Najčešći uzročnik su bakterije, pri čemu se radi o tri različite vrste bakterija, pneumokok, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. Upalu pluća mogu izazvati i virusi koji uzrokuju prehlade, gripu ili COVID-19. Upala pluća se dobiva u kontaktu s drugom osobom koja ima ovu bolest. Upravo zato se lagano širi među starijim osobama koje se nalaze u domovima za umirovljenike.

Kada posjetiti liječnika?

Upala pluća se kod odraslih osoba može vrlo brzo pretvoriti u ozbiljno stanje pa je potrebno potražiti pomoć liječnika što ranije. Neki simptomi će također upućivati na to da se radi o upali pluća, a ne o običnoj prehladi pa ih se ne smije ignorirati. Čim se pojave problemi s disanjem, bol u prsima, promjena u temperaturi tijela ili nemogućnost obavljanja normalnih funkcija zbog zbunjenosti treba reagirati i posjetiti liječnika koji će onda otkriti o čemu se točno radi.

Kako se dijagnosticira upala pluća?

Upala pluća se kod odraslih nekada teže dijagnosticira jer se može zamijeniti s prehladom ili gripom. Nakon toga se simptomi mogu pogoršati, a osoba može završiti u bolnici. Ipak, gripa se može prepoznati po specifičnim simptomima koje nam je u ovom tekstu opisala doktorica. Upravo zato je važno na vrijeme potražiti pomoć, pogotovo ako ste stariji od 65, imate probleme s disanjem, temperaturu koja traje dulje vremena ili kašalj. Kako bi se dijagnosticirala ova infekcija, liječnik će uzeti u obzir simptome, druga zdravstvena stanja osobe, a pacijent će morati i napraviti određene testove kao što su pretraga krvi, mjerenje otkucaja srca, mjerenje razine kisika, a liječnik će vjerojatno i stetoskopom poslušati pluća.

Kako se liječi upala pluća?

Ako se radi o upali pluća koju su izazvale bakterije, pacijent će dobiti antibiotik, a pomoći će i odmaranje, mirovanje, uzimanje puno tekućine, ali i vitamina i minerala. Oporavak će ovisiti o ozbiljnosti simptoma, a osoba se može oporaviti ili nakon nekoliko dana ili pak tjedana.

kasalj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap