U Varaždinu je nedavno otvorena Jedinica za liječenje moždanog udara, a mi smo saznali detalje

Ana Kanazir
27. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Na Odjelu za neurologiju Opće bolnice Varaždin početkom mjeseca je otvorena Jedinica za liječenje moždanog udara, a u njezino opremanje je Varaždinska županija uložila više od 400.000 eura. Svaki dan zaprimaju dvoje do osmero pacijenata s akutnim moždanim udarom, a detalje nam je otkrila doktorica Spomenka Kiđemet-Piskač, Voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin.

Dva prazna bolnička kreveta s monitorima u Jedinici za moždani udar u Varaždinu

Jedinica za moždani udar | foto: privatna arhiva

Jedinica za liječenje moždanog udara ima za cilj zbrinuti pacijenta koji je imao akutni moždani udar, ali i poboljšati liječenje i pružiti mu najbolju moguću pomoć u prvih 96 sati pa sve do stabilizacije stanja, što može trajati i do 14 dana. Jedinica je opremljena uređajima, krevetima, sve se odvija po protokolu, a o pacijentima brine cijeli tim liječnika.

Dan crvenih haljina
Moždani udar: 'Rizik se povećava kod žena nakon 65-te godine, a najvažnije su prevencija i pravovremena reakcija'

Najvažnije je prepoznati simptome

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2021. godini od moždanog udara je umrlo 5.018 osoba. Godišnje se u Hrvatskoj liječi oko 12.000 i 13.000 osoba zbog moždanog udara. Ovu statistiku potvrđuje i broj pacijenata koji dolaze u novootvorenu Jedinicu.

– Na dnevnoj bazi, na Odjel neurologije zaprimamo od 2-8 pacijenata s akutnim moždanim udarom. Na žalost, moždani udar se može dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, tako da imamo pacijente od 18 do preko 90 godina, rekla nam je Voditeljica Odjela za neurologiju Spomenka Kiđemet-Piskač.

Kako nam je ranije u ovom tekstu objasnila neurologinja Šupe, najvažnije je na vrijeme prepoznati simptome i reagirati. Moždani udar se može prepoznati po simptomima koji se javljaju naglo. Točnije, radi se u poremećaju u govoru, slabosti u ruci, oduzetosti dijela tijela ili strane lica, a presudne su minute koje su potrebne za traženje pomoći. Kod žena su simptomi i nesvjestice, promjene ponašanja, štucanje, promjene u dahu, glavobolje i epileptični napadaji.

Prati se i stanje pacijenta nakon moždanog udara

Kiđemet-Piskač je rekla da će u novu Jedinicu biti zaprimljeni i pacijenti kod kojih je moždani udar nastao zbog začepljenja krvne žile, kao i oni kod kojih je do ovog stanja došlo zbog puknuća krvne žile.

– Akutni moždani udar je hitno stanje koje je potrebno što ranije prepoznati, osigurati transport u bolnicu odnosno u Jedinicu za liječenje moždanog udara kako bi se na vrijeme mogla primijeniti odgovarajuća terapija s ciljem ponovnog uspostavljanja moždanog protoka, rekla je Kiđemet-Piskač.

Ipak, ni ovdje nije kraj jer je nakon prvotnog pružanja pomoći važno pratiti stanje pacijenta i voditi brigu da je sve u redu. Tako se prati krvni tlak, srčana akcija, oksigenacija, mjeri se tjelesna temperatura, osigurava se hidracija i prehrana pacijenta.

mjerenje tlaka
Postoji dokazana povezanost između određenih krvnih grupa i opasnosti od dobivanja moždanog udara

Jedinica za moždani udar ima protokol

Saznali smo i da je Jedinica za moždani udar u Varaždinu opremljena prema standardima koje je propisala Europska organizacija za moždani udar pa tako svaki pacijent ima krevet, monitor za praćenje raznih parametara, a postoji i respirator za pacijente koji ne mogu samostalno disati.

– Aparati su važni, no ipak osnovu čini multidisciplinaran tim: liječnici – neurolozi, medicinske sestre/tehničari, fizioterapeuti, logopedi, radni terapeut, a važan dio tima su neuroradiolog (posebno interventni neuroradiolog), neurokirurg, vaskularni kirurg, kardiolog i drugi specijalisti ovisno o pojedinom kliničkom slučaju, rekla nam je Voditeljica odjela za neurologiju i dodala da se liječenje odvija prema točno definiranim protokolima.

Medicinske sestre se stalno educiraju

Kako nam objašnjava, kod pacijenata koji su hospitalizirani u Jedinicu za liječenje moždanog udara unutar 6 do 12 sati nakon nastupa akutnog moždanog udara, liječenje je usmjereno na smanjenje oštećenja mozga. Kod pacijenata kod kojih je udar nastupio prije 12 do 72 sata ključna je prevencija komplikacija, što ranija mobilizacija i početak rehabilitacijskih postupaka. Dok za pacijente u subakutnoj fazi, kod kojih je moždani udar nastupio 3 do 14 dana ranije, cilj je prevencija komplikacija, prevencija novog udara ili drugih vaskularnih događaja.

Dodala je i kako se medicinske sestre i liječnici stalno educiraju u zbrinjavanju pacijenata s moždanim udarom kako bi im mogli pružiti najbolju njegu, ali i kako je pokrenut postupak za formalizacije Jedinica Pravilnikom.

– Hrvatsko neurološko društvo pokrenulo je postupak prema Ministarstvu zdravstva u smislu formalizacije tih Jedinica putem Pravilnika, kako bi se rad u Jedinici za liječenje moždanog udara mogao adekvatno valorizirati svima koji rade u tim jedinicama, rekla nam je za kraj Kiđemet-Piskač.

Dva prazna bolnička kreveta s monitorima u Jedinici za moždani udar u Varaždinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap