U Splitsko-dalmatinskoj županiji svaki dan umre sedam teških bolesnika kojima je potrebna palijativna skrb

Ana Kanazir
18. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Hrvatska kasni u razvoju palijativne skrbi, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prosjeku na dan umre sedam teških bolesnika kojima je potrebna palijativna skrb. To i još nekoliko stvari je zaključeno na okruglom stolu ‘Palijativna skrb danas u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji’.

Utvrđeno je kako palijativna skrb u Hrvatskoj nije na razini na kojoj bi trebala biti, odnosno, ova vrsta pomoći nije prepoznat kao novi oblik medicine. Kako se navodi, mnogo ljudi ni ne dobije odgovarajuću palijativnu skrb.

Tečaj €/kn: 7,53450
Proslava 44. rođendana Doma Maskimir i Dana obitelji
Usvojen prijedlog: U zagrebačkom proračunu bi se mogao naći novac za širenje domskih i palijativnih kapaciteta

Stanje nije najbolje

– Godišnje u Hrvatskoj palijativnu skrb u prosjeku potrebuje oko 30.000 osoba, a od toga samo deset posto ih ima palijativnu skrb, rekla je predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskoga liječničkog zbora Vlasta Vučevac. Dodala je i da je u Hrvatskoj rak najčešći uzrok smrtnosti osoba potrebitih palijativne skrbi,

Istaknula je i kako je Alzheimerova bolest također poseban problem za pružanje palijativne skrbi zbog naravi bolesti, prenosi N1.

Predsjednica Udruge za palijativnu skrb u Splitu Linda Veronika objasnila je kako je potrebno povećati razinu palijativne skrbi u Splitu.

– Osobi koja se suočava sa smrću treba pomoći da što manje pati, a jednako tako treba pomoći obiteljima takvih bolesnika, rekla je Veronika.

Pula kao suprotan primjer

Potpuna suprotnost Splitu je Istarska županija u kojoj probleme palijativne skrbi zajedno rješavaju županija, grad Pula i biskupija.

Prošlog tjedna je Zagrebačka Gradska skupština usvojila prijedlog SDP-a da se u proračunu za sljedeću godinu nađu i sredstva za proširivanje kapaciteta domova za starije osobe, ali i formiranje ustanova za palijativnu skrb. Točnije, želi se osigurati smještaj za teško bolesne i umiruće osobe osnivanjem dviju ustanova za palijativnu skrb, od kojih bi jedna bila u istočnom, a druga u zapadnom dijelu grada. Više možete pročitati ovdje. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji svaki dan umre sedam teških bolesnika kojima je potrebna palijativna skrb
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap