Stariji muškarci nemaju previše koristi od lijekova za podizanje libida

Josip Mihaljević
12. siječnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Od sredine 30-ih godina, razina testosterona kod muškaraca opada oko 1,6 posto godišnje. Svaki peti muškarac u dobi od 60+ ima nizak testosteron, a najnovije istraživanje sugerira da muškarci koji se odluče na nadoknadu testosterona neće imati previše koristi.

lijekovi

Foto: Unsplash

Svaki peti muškarac stariji od 60 godina ima nisku razinu testosterona u krvi. Američko liječničko učilište objavilo je nove smjernice o raznim terapijama nadomještanja testosterona, te su došli do zanimljivih zaključaka.

Prema njihovim uputama, zamjenski testosteron bi se trebao davati samo za liječenje seksualne disfunkcije, piše reuters.com.

Reklamiraju se kao da se radi o fontani mladosti

penzic veseli
Jesu li umirovljenici drugim umirovljenicima seksi?

Međutim, od 2001. do 2011. godine prodaja lijekova sa zamjenskim testosteronom se utrostručila, ponajviše zbog direktnih reklama u kojima se obećavaju brda i doline – od vraćanja muškosti, snage, te jačeg libida.

Tek sada se objavljuju znanstvene studije o uporabi takvih lijekova, za koje se od 2013. nadalje može govoriti da postoji sitan povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

Unatoč tomu, lijekovi su i dalje popularni, uglavnom zbog uvjerljivih TV reklama, tvrdi dr. Robert McLean, predsjednik Američkog liječničkog učilišta (ACP).

“Ne možete više gledati TV bez da ne vidite barem jednu takvu reklamu, u kojoj se zamjenski testosteron naziva fontanom mladosti”, kazao je.

Stariji muškarci imat će tek malu korist od takvih lijekova

par
Par o kojem bruji regija: "Seksamo se svaki dan, ali pazim da ga ne izda srce"

ACP je složio nove upute nakon detaljnog pregledavanja svih nedavnih istraživanja o koristima i nuspojavama lijekova tog tipa – gledali su kako oni djeluju na seksualnu funkciju, fizičku funkciju, kvalitetu života, depresiju, mozak, kao i na niz nuspojava poput srčanih i moždanih udara, pa čak i smrti.

Zaključili su da razina testosterona opada za oko 1.6 posto svake godine, počevši u sredini 30-ih godina. Zbog toga svaki peti 60+ muškarac ima nizak testosteron, odnosno svaki treći stariji od 70 itd.

Što ste tiče starijih ljudi koji konzumiraju takve lijekove, ACP je ustvrdio da će stariji muškarci imati malu korist što se tiče seksualne disfunkcije, ali nema niti jednog dokaza da će im zamjenski testosteron povratiti energiju, snagu ili “mladost”.

Budući da su lijekovi relativno “novi”, još uvijek se ne mogu ustvrditi dugoročne posljedice konzumiranja, a za njih ćemo morati pričekati još nekoliko godina, poručili su iz ACP-a.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap