Ove 4 namirnice ne biste nikako trebali jesti na prazan želudac, a donosimo i razloge zašto

Ana Kanazir
9. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Mnogi ljudi čim se probude posežu za šalicom tople kave. Ipak, ovo je jedna velika greška jer može napraviti štetu organizmu i izazvati žgaravicu. Osim kave, postoji niz namirnica koje se ne bi smjele jesti na prazan želudac. Umjesto njih se mogu jesti brojne druge alternative.

doručak

doručak | foto: Unsplash, Rachel Park

Određena hrana može povisiti krvni tlak, kao i kolesterol, povećati kortizol i adrenalin. Sve ove stvari nisu poželjne za doživjeti odmah na početku dana. Upravo zato je puno bolje izbjegavati neke namirnice te ih zamijeniti namirnicama koje ne uzrokuju nikakve probleme.

Tečaj €/kn: 7,53450
doručak
Otkrili smo što najčešće jedete za doručak, a rezultati su vrlo zanimljivi

Što se ne smije jesti na prazan želudac?

Namirnice koje je najbolje izbjegavati na prazan želudac su:

Začinjena hrana

Možda ste se probudili nešto kasnije pa doručak mijenjate ručkom. Ako je ovo slučaj, izbjegavajte bilo kakvu začinjenu hranu koja će vam teško sjesti na želudac, izazvati žgaravicu, a može doći i do probavnih smetnji. Također, cijeli dan ćete imati određenu težinu u želucu, a kod nekih može doći i do mučnine.

Kava

Iako je mnogima ujutro kava prva na pameti, potrebno je prije ispijanja ovog napitka pojesti što konkretniji doručak. Kava isto tako može uzrokovati žgaravicu, ali i ubrzati rad srca i povisiti krvni tlak. Visoki krvni tlak se naziva i tihim ubojicom jer ne izaziva nikakve simptome. Povišeni krvni tlak se može sniziti na nekoliko prirodnih načina o kojima možete pročitati ovdje. 

Agrumi

Što se tiče voća, najbolje bi ga bilo konzumirati u večernjim satima. Kiseline iz citrusa mogu izazvati i povećanu proizvodnju kiseline u želucu, što onda vodi do gastritisa.

Jogurt

Slična stvar je i s jogurtom. Jogurt u sebi sadrži dobre bakterije, kao i mliječnu kiselinu koja je inače dobra za naše tijelo. Ipak, kada se jogurt konzumira na prazan želudac, ova kiselina možda neće obaviti svoju funkciju ili će doći do povratka želučane kiseline u jednjak jer prazan želudac već sadrži veliku količinu želučane kiseline, navodi Gaia.

Zob: Nekada popularna hrana za konje, danas mnogima omiljeni doručak

Što onda jesti za doručak?

S druge strane, najbolje će biti za doručak jesti neku laganiju hranu, kao što su zobene pahuljice koje se mogu jesti na različite načine i s različitim dodacima. Više o tome smo pisali ovdje.

Ove 4 namirnice ne biste nikako trebali jesti na prazan želudac, a donosimo i razloge zašto
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap