Oprez! Čuvajte se komaraca, sve više zaraženih od rijetke bolesti i u Hrvatskoj

Jasmina Grgurić Zanze
29. kolovoza 2018.
Zdravlje
A- A+

Sve je veći broj zaraženih osoba u Hrvatskoj od bolesti Zapadnog Nila koju prenose komarci. Zavod za javno zdravstvo bilježi čak devetero novooboljelih u posljednjih tjedan dana, dok ih je u cijelom srpnju i većem dijelu kolovoza bilo sedam. Ukupan broj oboljelih tako se popeo na 16. Doznajte kako se zaštititi.

Sve više oboljelih od virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj Foto: Pixabay

Devetero novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, bolesti koju prenose komarci, zabilježeno je od prošlog tjedna do jučer, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Jedan zaraženi je strani državljanin, zbog čega se ne može utvrditi mjesto zaraze, a ostali su zaraženi na području Hrvatske. Ovakve brojke svjedoče o širenju bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, na području Europe je do 23. kolovoza ove godine zabilježeno ukupno 620 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila. Najviše ih je u Italiji – 183 slučaja, zatim 159 u Srbiji, 106 u Grčkoj, 58 u Mađarskoj, 56 u Rumunjskoj…

Culex komarac

“Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije smatra se komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik razmnožava, vektorima-komarcima te osjetljivim osobama” – poručuju iz HZJZ-a.

Do sada, tijekom srpnja i kolovoza (podaci do 23.8.) oboljelo je sedam osoba s kliničkom slikom zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava. Pet je osoba zaraženo u Hrvatskoj, jedna se zarazila u susjednoj državi, a za jednu se ne može sa sigurnošću utvrditi gdje.

Bližimo se brojkama iz 2013. godine

Ukupno, riječ je o 16 zabilježenih slučajeva kod nas zaključno s jučerašnjim datumom. Broj registriranih slučajeva u Hrvatskoj od 2012., kada se bolest prvi put pojavila u Hrvatskoj, do ove godine kretao se u rasponu od jednog oboljelog 2014. i 2015. godine pa do 20 oboljelih 2013. godine.

Pet koraka kako se zaštititi od komaraca i zaraznih bolesti koje prenose, objavio je HZJZ.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

Također, možete preuzeti i letak s detaljnim uputama suzbijanja i zaštite od komaraca sa stranica HZJZ-a.

Oprez! Čuvajte se komaraca, sve više zaraženih od rijetke bolesti i u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap