Nova studija je pokazala kako su bakterijske infekcije drugi vodeći uzrok smrti u svijetu

Ana Kanazir
26. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Rezultati jedne velike studije, objavljeni u časopisu Lancet, otkrili su kako su bakterijske infekcije drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, točnije nalaze se odmah iza bolesti srca. U studiji je odabrano oko trideset bakterija koje su najčešći uzročnici infekcija, a znanstvenici su onda pokušali utvrditi koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano. Među najsmrtonosnijim bakterijama su tako Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok.

imunitet

Foto: Rawpixel

Dobro je poznato kako su bakterije opasne, ali i kako uzrokuju razne bolesti. Ipak, sada se otkrilo i koje su dvije vrste najsmrtonosnije. Na studiji su radili istraživači diljem svijeta, a doneseni su važni zaključci.

Uzroci smrti nekad i danas | Pexels
Uzroci smrti: U Hrvatskoj čak 40% osoba premine od bolesti srca i krvnih žila

Istraživanje financirala Zaklada Billa Gatesa

Ovo istraživanje zapravo financira Zaklada Billa Gatesa, a uključivalo je nekoliko tisuća istraživača diljem svijeta. Od 7,7 milijuna smrti slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama, svaki osmi slučaj je nastao zbog posljedica djelovanja dvije bakterije – zlatni stafilokok i pneumokok. Ipak, treba uzeti u obzir da su ovo podaci izvučeni prije pojave pandemije covida-19.

Zlatni stafilokok je vrlo otporna bakterija koja može izazvati razne infekcije kože, ali i teške bolesti kao što su sepsa, upala pluća, sindrom toksičnog šoka, ali i infekcije sluznice. S druge strane, Pneumokok je najčešći uzročnik upale pluća i meningitisa, a može uzrokovati i upalu srednjeg uha i sinusa. Najugroženije dobne skupine koje napada ova bakterija su, između ostalog, osobe starije od 65 godina.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap