Iduće godine će se prvi puta obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi

Ana Kanazir
28. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Iduće godine, 11. svibnja će se prvi puta u Hrvatskoj obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi. Cilj postojanja ovog dana je da se ukaže na važnost uspostave i održivosti sustava palijativne skrbi kojom se brine za teško bolesne osobe.

Crno-bijela fotografija prekriženih ruku na postelji

Palijativna skrb | Unsplash

Palijativna skrb nije dovoljno zastupljena u našoj zemlje, a na ove opasnosti upozorile su i brojne udruge. Kako bi se podigla svijest o ovoj vrsti skrbi, Vlada je prošli tjedan prihvatila prijedlog da se 11. svibnja proglasi Nacionalnim danom palijativne skrbi.

Crno-bijela fotografija starije ženske osobe kojoj dvoje pomažu kod hodanja | Unsplash
Palijativna skrb iz prve ruke: 'Drago nam je kada pacijent koji je zaprimljen u strašnim bolovima umre mirno'

Palijativna skrb u Hrvatskoj nije u najboljem stanju. Često nedostaje kreveta, ali i volontera, a kako točno izgleda dan na palijativnoj skrbi možete vidjeti ovdje. Prošli tjedan je Vlada prihvatila prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se 11. svibnja proglasi Nacionalnim danom palijativne skrbi, a sada bi ovu odluku trebao odobriti i Sabor, što će se vjerojatno dogoditi, piše sibenik.in.

Palijativna skrb služi za teško bolesne osobe kojima je ostalo još nekoliko tjedana ili mjeseci života, a o kojima se ne može brinuti njihova obitelj. Ovakvu vrstu skrbi treba do 46.000 pacijenata godišnje.

Već postoji Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi koji se obilježava u listopadu, a sada će u svibnju u Hrvatskoj postojati i Nacionalni dan palijativne skrbi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap