HZZO povećao cijene zdravstvenih usluga: Evo tko već sada mora plaćati više i koliko

Jasmina Grgurić Zanze
6. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Poskupjele su zdravstvene usluge HZZO-a koji će sada plaćati veće iznose prema bolnicama. Dan liječenja te dijagnostički i terapijski postupci bit će skuplji za pacijente. Ipak, za one koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje, ne mijenja se ništa. Ostali pacijenti dužni su plaćati 20 posto usluge, ali pojedinačni račun ne može biti veći od 530,88 eura.

Zdravstvene usluge pacijenti bez dopunskog plaćaju skuplje | Foto: Pixabay

HZZO je odlukom Upravnog vijeća poskupio cijene zdravstvenih usluga od 2. ožujka 2024. To znači da odsad HZZO plaća više bolnicama, za pacijente koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje ne mijenja se ništa, dok će oni koji nemaju dopunsko morati plaćati skuplje cijene zdravstvenih pregleda, dijagnostičkih postupaka, kao i bolničko liječenje, doznaje 24sata.hr.

Poskupljuje dan liječenja, dijagnostika i terapija

Vrijednosti koeficijenata izmijenjene su za dijagnostičko-terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) i za dan bolničkog liječenja (DBL), objavili su iz HZZO-a. Tako je za DTS povećanje s 1.445,50 eura na 1.619 eura, za DTP s 9,30 na 10,20 eura. Za dan bolničkog liječenja cijena je s 20 povećana na 22 eura.

Rastu cenzusi za besplatno dopunsko osiguranje: Ne plaća ga gotovo 200.000 umirovljenika

Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene, odnosno najmanje u iznosu postotka proračunske osnovice. Za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, navode u HZZO-u, doći će i do promjene u visini sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite. Za osiguranike koji imaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja neće biti nikakve promjene.

Gotovo 200.000 umirovljenika oslobođeno je plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja Pod kojim uvjetima možete ostvariti policu na teret državnog proračuna, ovisno o prihodima kućanstva, možete pročitati ovdje.

Najviši iznos po računu 530,88 eura

– Ako je iznos obveznog sudjelovanja od 20 % pune cijene pružene usluge manji od propisanog postotka proračunske osnovice, osiguranik plaća propisani iznos postotka proračunske osnovice, ovisno o tome o kojoj usluzi je riječ, objašnjavaju za 24 sata u HZZO-u.

Također, podsjećaju da je Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisan zaštitni mehanizam, odnosno najviši iznos obveznog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite koji može po jednom ispostavljenom računu iznositi najviše 530,88 eura (120,26 posto proračunske osnovice). Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ostaje nepromijenjena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap