Dva lijeka učinkovita protiv korone, smanjuju šansu od težeg oblika bolesti i smrti

Jasmina Grgurić
19. srpnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Nova istraživanja u borbi protiv koronavirusa pokazuju učinkovitost dvije vrste lijekova koje uvelike smanjuju teške oblike bolesti i smrtni ishod. Razlog leži u tomu što lijekovi, koje inače konzumira dobar dio ljudi, mogu ublažiti upalne procese u tijelu.

Ilustracija: Rawpixel

Lijekovi za snižavanje razine kolesterola i povišenog krvnog tlaka mogu povećati šansu za preživljavanjem kod zaraze covidom-19 te smanjiti rizik od razvoja težeg oblika te bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Drastične šanse za blaži oblik i manji rizik od smrti

Analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u SAD-u otkrila je da su statini, lijekovi koji snižavaju kolesterol, te lijekovi za krvni tlak smanjili smrtnost od koronavirusa za 40 posto među onima koji su ih uzimali prije hospitalizacije.

lijekovi tablete
Istraživanje pokazalo zašto je lijekove za tlak važno uzimati redovito

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 posto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lijekove za povišeni krvni tlak (27 posto).

Isto tako, osobe koje su se liječile statinima imale su 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika bolesti, dok je kod onih koji su pili lijekove za tlak taj rizik iznosio 11 posto.

Znanstvenici su uzeli u obzir konzumaciju drugih lijekova, zdravstvene uvjete i druge podatke o pacijentima, uključujući i njihovo zdravstveno osiguranje, no prednosti od konzumacije lijekova za liječenje kardiovaskularnih bolesti ostale su zabilježene i dalje.

Zaštita onih koji pate od kardiovaskularnih bolesti

Razlog učinkovitosti je u tomu što mogu ublažiti upale u tijelu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih koronavirusom, tvrde istraživači. Studija je objavljena u petak u časopisu Plos one.

Istraživače je na početku pandemije zanimalo hoće li lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava negativno utjecati na infekcije uzrokovane covidom-19.

“Otkrili smo da su statini i lijekovi za liječenje hipertenzije ne samo sigurni, već da oni mogu zaštititi oboljele od koronavirusa, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti” – kazala je autorica istraživanja Lori Daniels, profesorica na Kalifornijskom sveučilištu.

Dva lijeka učinkovita protiv korone, smanjuju šansu od težeg oblika bolesti i smrti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap