Čistoća je pola zdravlja? Svaki deseti Hrvat bježi od vode i sapuna!

Jasmina Grgurić Zanze
2. srpnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Za neugodne mirise na javnim mjestima, posebice u prijevozu, ne možemo optužiti samo visoke temperature, nego i higijenske navike Hrvata. Naime, prema posljednjem istraživanju skoro svaki deseti građanin Lijepe naše ne tušira se svakodnevno ili barem nekoliko puta tjedno.

Foto: Pixabay

Istraživanje o higijeni i njezi tijela, koje su nedavno proveli magazin “Ja TRGOVAC” i agencija Hendal na uzorku od 400 građana, pokazuje zanimljive rezultate. Da se tuširaju svakodnevno, odgovorilo je samo dvije trećine, odnosno 66,3 posto ispitanika. Nekoliko puta tjedno to čini 26,9 posto, dakle četvrtina građana, a samo jednom tjedno njih 5,9 posto. Jednom ili nekoliko puta mjesečno tušira se jedan posto Hrvata.

Kada je riječ o kupanju u kadi, brojke su još alarmantnije. Naime, to čini gotovo 84 posto građana. Po devet posto ih navodi da si kupanje u kadi priušte svakodnevno, odnosno nekoliko puta tjedno. Da to učine jednom tjedno kaže 12,4 posto ispitanika, a nekoliko puta mjesečno u kadu se “bućne” njih 8,1 posto. Tek nekoliko puta godišnje u kadu se zavali 11,7 posto ispitanih, a rjeđe od toga čak 33,7 posto. U kadi se generalno ne kupa 16,1 posto Hrvata, pokazuju podaci koje je objavio “Ja TRGOVAC“.

Znakovito je i da prilikom pranja tijela sapun koristi tek oko četvrtine građana, 28,4 posto. Njih 91,3 posto koristi gel za tuširanje. Šampon upotrebljava 77,9 posto osoba, a regenerator za kosu 35,5 posto. Gel za pranje lica troši 15,3 ispitanih, kremu za tuširanje 11,8 posto, a ulje za tuširanje 8,7 posto. Ukupno 2,6% ispitanika navodi da koriste preparate koji ne pripadaju niti jednoj od ovih kategorija.

Kada je riječ o dezodoransima, njih uopće ne koristi čak 9,3 posto ispitanika. Onih 90,7 posto koji ih upotrebljavaju, najčešće biraju “deziće” u spreju, zatim roll-on i u sticku, a tek manji postotak kremu i ostalo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap