[9.6.] Na udaru tri klime: Sjeverni Velebit proglašen nacionalnim parkom

Josip Mihaljević
9. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Nacionalni park Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom na današnji dan 1999. godine, što ga čini našim najmlađim nacionalnim parkom. Tek 2017. godine je uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine pod nazivom “Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”.

sjeverni velebit

Foto: np-sjeverni-velebit.hr

Sjeverni Velebit najmlađi je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Izniman je iz više razloga, a poseban je po geografskom položaju, starosti i veličini.

Raznovrsnost planinskog krša te životinjskog i biljnog svjeta samo su dio posebne slike ove velike prirodne cjeline. Ovaj mali komadić raja pod izravnim je utjecajem tri klime: mediteranske, kontinentalne i alpske.

Unutar parka nalazi se više cjelina koje bi same po sebi bile posebne. To su strogi rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi i Lukina jama – jedna od najdubljih jama na svijetu i svakako najdublja u Hrvatskoj (1.431 m).

Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza. Ukupna površina parka iznosi 109 kvadratnih kilometara.

Bogata flora i fauna

Utjecaj tri različite klime ovo je mjesto učinio usitinu posebnim. Sjeverni Velebit je dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Nakon posljednjeg ledenog doba, biljke na Velebitu su postale izolirane. U toj izolaciji razvijali su se neovisno od ostatka čitavog svijeta te su nastale jedinstvene vrste i podvrste koje ne postoje nigdje drugdje na svijetu.

Nakon povlačenja na planine, ove su biljke postale izolirane, kao na otoku, jer ih okružuje veliko područje za njih nepovoljnog, toplog staništa. U toj izolaciji svaka se skupina biljaka razvijala neovisno, te su nastale jedinstvene vrste i podvrste – endemi. Velebit je jedan od četiri hrvatska centra endemizma. Na fotografijama su: Kitajbelov jaglac, Ilirska perunika i Kitajbelov pakujac.

 

Slično je i sa životinjskim svijetom koji je za ovakvu izoliranu lokaciju neobično raznovrsan, a ima i životinjskih endema. Još uvijek traju raznovrsna znanstvena istraživanja čiji je cilj skupiti što više podataka o vrstama koje obitavaju u Parku, tako da se točan broj ne može ustanoviti.

Veliki kompleksi očuvanih šuma su dom velikim zvijerima: medvjedima, vukovima i risovima.

Sjeverni Velebit je dom brojnim vodenjacima, daždevnjacima, leptirima, gušterima, zmijama i pticama. Od sisavaca, tu su divokoze, voluhari, puhovi i brojne druge životinje.

https://www.youtube.com/watch?v=5Ip4wq4Rsy8&t=31s

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap