[6.12.] Blagdan svetog Nikole, darivatelja djece i zaštitnika pomoraca

Vladimira Paleček
6. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Danas se slavi blagdan svetog Nikole (Patara, Mala Azija, 15. ožujka 270. – Mira, Turska 6. prosinca 343.), biskupa i sveca, zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika i mnogih gradova širom svijeta. Na današnji dan, njemu u spomen, darivaju se djeca.

Sveti Nikola / www.ancient-origins.net

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u bogatoj obitelji. Njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro postaje biskup te od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru. Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U životu se uvijek borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se sada nalaze njegove relikvije.

Kako je nastalo darivanje u povodu ovog blagdana?

Legenda kaže kako tradicija darivanja djece vuče korijene iz sljedeće legende: u blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je čovjek, nekad bogat, no izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se molile Bogu da ih izbavi od tog zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sveti Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao u platno i – prišuljavši se noću potajno do kuće – ubacio zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se kad je ujutro našao toliki novac.

Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio ju je i dao joj miraz. To se dogodilo i po drugi put te je udao i srednju kćer. Jedna od legendi kaže kako je Nikola vidio da ga otac djevojaka čeka kada je i za treću kći želio ubaciti novac kroz prozor, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona u čarape ili čizmice, kao i običaj da Djed Božićnjak poklone spušta kroz dimnjak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap