[5.12.] Rođen legendarni crtač animiranog filma Walt Disney

Vladimira Paleček
5. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Jedna od najmoćnijih ličnosti svjetskog animiranog filma i nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma u svijetu, Walt Disney, rođen je u Chicagu 5. prosinca 1901.

Walt Disney na naslovnici Lifea

Punim imenom Walter Elias Disney, ovaj je budući sanjar i vizionar rođen u obitelji od petero djece. Razočaran naseljem u kojem su tada živjeli, Waltov otac odlučio je preseliti s obitelji na farmu u Marceline u Missouriju. Tamo je Walt razvio ljubav prema crtanju, a osobito je zanimljivo kako je prvi honorar od crtanja zaradio tako što je nacrtao susjedova konja Ruperta. Nakon četiri godine obitelj se ponovno seli, ovog puta u Kansas City, gdje Walt postaje opčinjen vlakovima. Pohađao je srednju školu McKinley u Chicagu i išao na satove crtanja i fotografije, a sudjelovao je i u izradi školskog stripa. S navršenih šesnaest godina ispisao se iz škole kako bi se priključio vojsci, no nisu ga primili jer je bio maloljetan. Ipak, uspio se priključiti Crvenom križu te je poslan u Francusku, gdje je godinu dana radio kao vozač ambulantnog vozila.

Na školovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa s kojim je osnovao tvrtku, no ubrzo je propala te su sreću odlučili iskušati u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o djevojčici koja putuje u svijet animiranih likova i Oswald the Lucky Rabbit su im donijeli uspjeh, no 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca. Nije prošlo puno vremena do nastanka novoga animiranog junaka. Rezultat Disneyjeva crtanja na povratku kući, u vlaku, bio je Mickey Mouse. Novi animirani lik crnog miša u kratkom je vremenu postao prava zvijezda. Prvi zvučni film o Mickeyu Mouseu „Steamboat Willie“ postigao je veliki uspjeh, a zanimljivo je kako je Mickeyu do 1946. glas posuđivao sam Disney.

Snjeguljica ovjenčana Oscarima

Godine 1934. počeo je raditi na svom prvom dugometražnom filmu. Unatoč sumnjičavosti Hollywooda „Snjeguljica i sedam patuljaka“ osvojila je publiku i jednoga Oscara – uz to, dobio je i sedam malih kipova Oscara, po jednoga za svakog patuljka – te pokrenula novi val u filmskoj industriji. Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli i ostali dugometražni animirani filmovi stvarani u svakim danom sve poznatijem i većem Disneyjevom studiju pridobivali su gledatelje diljem svijeta. Kako bi povećao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku tvrtku, a 1954. je počeo proizvoditi i TV seriju. Zabavni park “Disneyland” koji je izgradio 1955. u Kaliforniji, posatao je i ostao jedna od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država.

U 43 godine karijere, Disney je sa svojim timovima animatora osvojio 48 Oscara i 7 Emmyja te brojne druge nagrade. Važno je istaknuti kako ni nakon njegove smrti carstvo koje je stvorio nije prestalo rasti. Naime, danas „The Walt Disney Company“ posjeduje 5 odmorišta, 11 tematskih parkova te 2 vodena parka. Osim toga, tu je i 39 hotela, 8 filmskih studija, 11 mreža kablovske televizije te jedna zemaljska televizijska postaja.

Je li Walt Disney – mrtav?

Iako je proglašen mrtvim 15. prosinca 1966. godine, Disneyeva se smrt i danas smatra kontroverznom. Naime, mnogi vjeruju kako mu je tijelo nakon smrti zamrznuto, jer se upravo od vremena kad je umro 1966. godine provode kriogenička smrzavanja preminulih osoba. Po svemu sudeći to su ipak neistine, jer je prvo kriogeničko smrzavanje ljudskog trupla napravljeno tek mjesec dana nakon njegove smrti. Inače, Disney je umro od raka pluća, svega mjesec i pol dana nakon što mu je tumor otkriven.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap