[4.8.] Započela Operacija Oluja, oslobođeno preko 18% ukupne površine Hrvatske

Josip Mihaljević
4. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1995. počela je velika vojno-redarstvena operacija Oluja. U njoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja RH pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina.

operacija oluja

Foto: Youtube screenshot

Operacijom je vraćen hrvatski ustavno-pravni poredak na cijelom teritoriju osim u istočnoj Slavoniji.

U zadnjim godinama Domovinskog rata, srpska strana je htjela uspostaviti paradržavu Republiku Srpsku Krajinu koju su planirali spojiti s “Ujedinjenom Republikom Srpskom” sa sjedištem u Banjoj Luci.

Operacija Oluja je za svega jedan dan preduhitrila opsežnu operaciju suprotne strane (Operacija Vaganj), u kojoj su Srbi bili spremni izvesti opsežni napad protiv postrojobi HV-a i HVO-a u pravcu Kupresa i Livna. Oluja im je omela te planove, a brzo napredovanje naših vojnika iznenadilo je suprotnu stranu. Oslobođeno je preko 10.000 kvadratnih kilometara, što je oko 18% ukupnog državnog teritorija.

Predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine je istog dana kada je krenula Oluja donio zapovijed evakuacije cjelokupnog neborbenog stanovništva iz RSK.

Rukovodstvo RSK je izvršilo stalni pritisak na lokalno stanovništvo, a vatrenom retorikom i dezinformacijom su populaciju držali u stanju histerije. Evakuacija stanovništva je bila detaljno planirana, a Hrvatsku je tada napustilo između 130.000-250.000 ljudi.

Uz međunarodno posredovanje sklopljeno je trajnije primirje, a kasnije u 1995. godini rat dobiva epilog u Daytonskom sporazumu koji uspostavlja trajniji mir.

https://www.youtube.com/watch?v=0l4ECzLpcRU

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [3.8.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap