[26.1.] Eksplodirao JAT-ov zrakoplov u kojem su poginuli svi, osim stjuardese Vesne Vulović

Vladimira Paleček
26. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Eksplozija JAT-ova zrakoplova na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd na 10 tisuća metara u blizini sela Srbske Kamenice u tadašnjoj Čehoslovačkoj, 26. siječnja 1972. godine, ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda: od 28 osoba svi su poginuli osim stjuardese Vesne Vulović. Taj nesretni rekord stoji i danas.

Foto: youtube screenshot

Zrakoplovna nesreća pri kojoj je eksplodirao zrakoplov McDonnell Douglas DC-9 u vlasništvu JAT-a (Jugoslovenski Aerotransport) na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd u blizini sela Srbske Kamenice ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda, a taj nesretni rekord drži i danas. Naime, od 28 osoba – 23 putnika i 5 članova posade – svi su poginuli osim stjuardese Vesne Vulović, koja je jedina preživjela pad putničkog zrakoplova s visine od 10 tisuća metara.

Budući da se eksplozija dogodila iznad sela Srbske Kamenice u Čehoslovačkoj, blizu granice s DR Njemačkom, tadašnji je jugoslavenski režim i UDBA optužio hrvatsku emigraciju da su postavljenom bombom prouzročili rušenje zrakoplova. Vesna Vulović je u nesreći zadobila frakturu lubanje, slomljene obje noge i tri pršljena, no ubrzo je uspjela pobijediti privremenu paralizu, iako su je posljedice ove tragedije sustigle naknadno. Nakon što je 27 dana provela u komi i nakon 16 mjeseci rehabilitacije, ova je hrabra žena nastavila raditi u JAT-u. Zboravljena od svih preminula je gotovo u bijedi, u vrlo lošem zdravstvenom stanju, 23. prosinca 2016., u dobi od 67 godina.

 

Foto: youtube screenshot

Rezultat istrage Peter Hornung-Andersena

Kao objašnjenje preživljavanja pada u izvješćima medija se koristila činjenica da se u trenutku detonacije stjuardesa Vesna Vulović nalazila u stražnjem dijelu zrakoplova te je, kao posljedica eksplozije, stražnji dio zrakoplova spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizio na snježnoj padini, što je usporilo udar.

U siječnju 2009. dopisnik njemačke u Češkoj Peter Hornung-Andersen objavio je vijest kako zrakoplov nije pao s visine od 10 tisuća metara, nego sa nekoliko stotina metara. Isto tako, prema njegovim neprovjerenim informacijama, uzrok nesreće nije bila podmetnuta bomba. Novinar je temeljio rezultat na navodnim podacima iz dokumenata tajnih službi, stručnjaka i svjedoka. U svom izvješću tvrdio je kako je jugoslavenski zrakoplov slučajno pogodio projektil čehoslovačke protuzračne obrane. Vulović je to u potpunosti negirala.

Foto: youtube screenshot

I dalje je na prvom mjestu u Guinnessovoj knjizi rekorda

Vesna Vulović je već u 1970-im godinama navedena u Guinnessovoj knjizi rekorda. Do sada drži rekord za preživljeni pad s velike visine bez padobrana. Guinnessova knjiga rekorda se za ovu tvrdnju oslonila na izvor iz čehoslovačke državne tajne službe i službeni izvještaju o nesreći koji tvrdi da je zrakoplov eksplodirao na više od 10 km visine. Navodi se kako je pad s 10.160 metara preživjela jer je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, nakon eksplozije, ostao spojen na toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap