[25.2.] Preminuo hrvatski glumac Đuro Utješanović

Josip Mihaljević
25. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Đuro Utješanović široj publici je najpoznatiji po ulozi “Tetka” iz Večernje škole Željka Pervana. Rođen je za vrijeme Drugog svjetskog rata i rano je ostao bez oba roditelja. Datum rođenja nikada nije doznao, jer su postojali različiti dokumenti, a 1940. godinu je “odabrao” kao pravu godinu rođenja jer ju je “najlakše mogao zapamtiti”. Preminuo je 2013. godine.

Foto: Đuro Utješanović u Večernjoj školi, Screenshot: YouTube

Rođen je u okolici Sanskog mosta u susjednoj Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu završio je u Kikindi, a u Splitu upisuje srednju šumarsku školu. Nakon dvije godine studiranja šumarstva u Sarajevu, seli se u Zagreb kako bi započeo glumačku karijeru. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti i deset godina glumio je u kazalištu Gavella, a nakon toga se okreće filmu i televiziji.

Filmska i televizijska karijera

Na početku karijere glumio je nepopularne likove, najčešće u ulozi žandara ili ustaše. Najpoznatije su mu uloge u filmovima “Vlakom prema jugu”, “Hajdučka vremena” i “Kad mrtvi zapjevaju”. Od filmskih uloga ističu se još i “Duga mračna noć” i “Je li jasno prijatelju” gdje je imao manje, ali važne uloge.

Od televizijskih uloga valja spomenuti nastupe u Smogovcima, U registraturi, Putovanje u Vučjak i mini seriji Lažeš, Melita.

Ostat će upamćen po ulozi Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana – gdje je pokazao svoj talent za improvizaciju.

[25.2.] Preminuo hrvatski glumac Đuro Utješanović
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap