[24.6.] Sjećanje na legendarnog i najtrofejnijeg hrvatskog trenera Tomislava Ivića

Josip Mihaljević
24. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Prije “trenera svih trenera” imali smo trenerčinu. Tomislav Ivić najtrofejniji je hrvatski, a čak je među najtrofejnijim svjetskim trenerima. Preminuo je na današnji dan 2011. godine, a mi se prisjećamo njegovih uspjeha.

tomislav ivić

Foto: Tomislav Ivić | Youtube screenshot

Tomislav Ivić rođen je u Splitu 30. lipnja 1933. godine. Po školskoj spremi bio je brodograditeljski bravar, a završio je industrijsku školu. Aktivno je igrao nogomet u djetinjstvu, a dom mu je bio RNK Split. Dogurao je do standardnog člana prve postave i skupio 125 nastupa. Na zalasku karijere prešao je u svoj Hajduk, gdje je odigrao 11 utakmica.

I tu priča zapravo počinje, kada je Ivić odlučio postati nogometnim trenerom. Dvije godine nakon završetka karijere upisao je Visoku trenersku školu u Beogradu, a završio ju je kao najbolji polaznik s prosječnom ocjenom 10 (od 10).

Vodio je momčadi u 14 država i 4 nacionalne reprezentacije. Osvajao je prventva i kupove u šest država (Jugoslavija, Belgija, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Francuska). Za njega se bez ikakve sumnje i pretjerivanja može reći da je bio nogometni vizionar i briljantan taktičar koji je zadužio nogometnu igru.

Gazzetta dello Sport, najprodavaniji talijanski sportski dnevnik ga je jednom prilikom proglasio najuspješnijim trenerom u povijesti.

Vodio je brojne poznate klubove, a prve korake je napravio u domaćem prvenstvu. Krenuo je s RNK Splitom, dogurao do HNK Šibenika, a nakon toga na tri godine preuzeo svoj omiljeni Hajduk. S Hajdukom je osvojio dva prvenstva i četiri kupa. Istovremeno je bio članom izborničke komisije jugoslavenske reprezentacije koju je vodio na Svjetsko prvenstvo 1974. u Njemačkoj.

Zapaženu međunarodnu karijeru ostvario je u: Anderlechtu, Ajaxu, Galatasarayu, Panathinaikosu, Portu, Paris Saint-Germainu, Atletico Madridu, Marseilleu, Benfici i Portu.

Bio je izbornik Hrvatske reprezentacije od 1994. do 1996. Tečno je govorio engleski, francuski, španjolski, njemački i portugalski jezik. Mnogi hrvatski nogometaši i treneri upravo njega navode kao trenara kod kojega su najviše napredovali te kao trenrsku inspiraciju.

Ivić je preminuo na današnji dan 2011. godine, šest dana prije nego što je trebao napuniti 78 godina. Počivao u miru.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [23.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap