[17.1.] Međunarodno priznat Hrvatski olimpijski odbor

Vladimira Paleček
17. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Krovna organizacija hrvatskog sporta, Hrvatski olimpijski odbor (HOO), priznat je 17. siječnja 1992. godine u Lausannei od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Juana Antonija Samarancha. Bio je to povijesni dan za hrvatski sport, jer je tim činom ušao u međunarodnu olimpijsku obitelj, te je niti mjesec dana kasnije Hrvatska nastupila na Zimskim olimpijskim igrama.

Hrvatski olimpijski odbor

Početci olimpizma u Hrvatskoj vezani su uz Franju Bučara, koji se od 1894. uporno zauzimao za uključivanje Hrvatske u olimpijski pokret. U Zagrebu je 1909. osnovan Hrvatski športski savez, koji je na Bučarov poticaj 1919. prerastao u Jugoslavenski olimpijski odbor koji je djelovao do početka Drugog svjetskog rata. Nakon rata obnovljen je pod imenom Jugoslavenski olimpijski komitet, pa su hrvatski olimpijci nastupali pod jugoslavenskom zastavom sve do uspostave suverene hrvatske države. Izražavajući stoljetnu želju hrvatskih športaša i športskih djelatnika da Hrvatska bude priznatim članom Međunarodnog olimpijskog odbora, na sjednici Hrvatskog olimpijskog odbora održanoj 10. rujna 1991. u Zagrebu je utemeljen Hrvatski olimpijski odbor i usvojena su Pravila Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prve medalje: srebro u košarci i dvije bronce u tenisu

Hrvatski olimpijski odbor osnovali su nacionalni športski savezi 29 olimpijskih športova i tri udruženja, kao najviše nevladino nacionalno športsko tijelo, u koje se udružuju nacionalni športski savezi, zajednice športskih saveza i udruga u županijama i Gradu Zagrebu te druge udruge čija je djelatnost od značaja za razvoj športa i olimpijskog pokreta u Republici Hrvatskoj.

Četiri mjeseca kasnije, 17. siječnja 1992. u švicarskoj Lausannei HOO je međunarodno priznat od strane predsjednika Juana Antonija Samarancha i četiri potpredsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora.

Zahvaljujući tome hrvatski su sportaši mogli nastupati pod svojom zastavom još iste godine na 16. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvillu i 25. Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni. Na OI u Barceloni osvojene su i prve medalje: srebro u košarci te dvije bronce u tenisu (Ivanišević i Prpić/Ivanišević). Velike zasluge za priznanje imaju Samaranch i prvi predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCo038sJ82E

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap