[15.4.] Pet zanimljivosti o geniju Leonardu da Vinciju koji je rođen na današnji dan

Josip Mihaljević
15. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Leonardo da Vinci rođen je na današnji dan, bio je čovjek koji je utjelovio renesansni ideal svestranog čovjeka. Najpoznatija slika u povijesti umjetnosti, portret Mona Lise, samo je jedna kapljica u moru njegovog stvaralaštva. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, tehnici proizvodnje oružja, a čak je i dizajnirao “savršeni grad”.

leonardo da vinci

Foto: Vitruvijev čovjek, crtež Leonarda da Vincija | Pixabay

Ovaj veliki čovjek rođen je na današnji dan daleke 1452. godine u gradiću Vinci. Otac ga je naučio čitati i pisati, ali nikada nije imao formalnog obrazovanja. Kao mladić, preselio se u kulturni i intelektualni centar Italije Srednjega vijeka – u Firnecu. Od 1466. postaje šegrt tamošnjeg cijenjenog slikara Verrochia od kojeg je učio 11 godina. Legenda glasi da je Verrochio, nakon što je Leo da Vinci naslikao jedan dio njegove slike, bio toliko posramljen i impresiran radom mladog umjetnika da je zauvijek prestao slikati.

1. Leo je bio… “kopile”

Leonardov otac ženio se četiri puta u svome životu, a Leo je imao 17-ero polubraće i sestara. Budući da mu je otac bio bogati moćnik, nikada se nije oženio s Leonardovom biološkom majkom Caterinom, koja je bila obična siromašna seljanka. Njegovo prezime, “da Vinci”, nije baš pravo prezime – ono jednostavno znači “iz Vincija”, gradića gdje je Leonardo rođen.

2. Pisao je naopačke

Većinu svojih radova napisao je obrnutim smjerom, s desne strane na lijevu. Njegovi tekstovi je prosječna osoba mogla pročitati jedino uz pomoć ogledala. Razlog tome je taj što je bio ljevak, a tako se naučio pisati da ne bi ostavljao mrlje na papiru. Genije.

3. Pionir u zagovaranju za prava životinja

Pokret za prava životinja došao je stoljećima nakon života Leonarda da Vincija, ali on je svojevrsni pionir tog pokreta. Često je pisao o ljubavi i poštovanju prema životinjama, a najviše su ga fascinirale ptice. Sumnjao je u činjenicu da su ljudi nadmoćna vrsta naspram životinja. Znao je kupovati ptice u kavezima koje bi puštao na slobodu, a meso je izbjegavao jesti onoliko koliko je mogao.

mona lisa

Foto: da Vincijevo najpoznatije djelo, portret Mona Lise | Pixabay

4. Tajna osmijeha Mona Lise

Postoji mali milijun teorija o najpoznatijem portretu na svijetu. Jedna tvrdi kako je osmjeh Mona Lise osmjeh žene koja je trudna, a još nije to nikome obznanila, druga tvrdi kako su je zabavljali glazbenici u pozadini dok ju je Leonardo slikao, postoji čak i jedna luda teorija da je to Leonardov  lukavi autoportret. Ipak, znanstvenici sa Sveučilišta u Amsterdamu su analizirali ekspresiju lica s najnovijom tehnologijom za analiziranje i došli do ovog podatka: Mona Lisa je 83% sretna, 9% zgađena, 6% u strahu i 2% ljuta.

5. Njegove črčkarije prodane su za nenormalne cifre

Čak i Leonardove usporedne zabilješke i škrabotine zaokupljali su pažnju javnosti. Jedna od njegovih bilježnica ponuđena je na dražbi 1994. godine. Riječ je o nepovezanim mislima o teoriji umjetnosti, razmišljanja o tome zašto je nebo plave boje i ležerni nacrti koji predviđaju izum podmornice. Bilježnicu je kupio Bill Gates, a za te 72 stranice platio je 30,8 milijuna dolara.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.4.] na linku ovdje.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap