[15.12] Spomendan Drinskih mučenica, zaštitnica bolesnika, učenika, časnih sestara i duhovnih zvanja

Vladimira Paleček
15. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Danas je spomendan Drinskih mučenica, blaženica Katoličke Crkve, časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su ubili četnici za vrijeme Drugoga svjetskog rata na obali Drine, kod Goražda, 15. prosinca 1941.

Drinske mučenice | screenshot: HRT

Časne sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u Sarajevo na poziv nadbiskupa dr. Josipa Stadlera 1882. Poslala ih je utemeljiteljica reda Franziska Lechner. Otvorile su na Palama kod Sarajeva, samostan „Marijin dom” 1911. Održavale su nastavu osnovne škole i pomagale susjedima bez obzira na vjeru i narodnost. Ratne 1941. godine, u samostanu na Palama bile su:

  • predstojnica časna sestra Jula Ivanišević, Hrvatica, rođena u Godinjaku, Staro Petrovo Selo, 25. studenog 1893.
  • časna sestra Berchmana Leidenix, Austrijanka, rođena u Enzerdorfu, 28. studenog 1865.
  • časna sestra Krizina Bojanc, Slovenka, rođena u Zbureu, Šmarjeta, 14. svibnja 1885.
  • časna sestra Antonija Fabjan, Slovenka, rođena u Malom Lipjem, Hinje, 23. siječnja 1907.
  • časna sestra Bernadeta Banja, Hrvatica mađarskog porijekla, rođena u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara, 17. lipnja 1912.

Njegovale bolesnike, pomagale siromahe i prosjake

Časne sestre su njegovale bolesnike, pekle su kruh djeci državnog Dječjeg doma te pomagale siromahe i prosjake s Romanije. Dana 11. prosinca 1941. godine četnici su opkolili „Marijin dom”, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice i još neke druge zarobljenike. Vodili su ih po snijegu uz preslušavanja i ispitivanja do Carevih voda i Sjetline. Tamo je časna sestra Berchmana, shrvana od puta ostala a kasnije ubijena 23. prosinca 1941. godine. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle 15. prosinca 1941. godine. Smještene su u zgradu vojarne na katu.

Vojarnom je tada zapovijedao major Jezdimir Dangić. Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre. Časne sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Tih dana, bačeno je u Drinu oko 8000 ljudi. Prvi koji je zapisao zločine bio je slovenski svećenik Franc Ksaver Meško, koji se tih dana nalazio na Palama. Napisano je više knjiga i članaka o tome. Od 2005. godine svakoga se 26. siječnja obilježava Dan sjećanja u Goraždu kao dan sjećanja na oko 1400 žrtava četničkog terora.

Beatifikacija Drinskih mučenica

Završna sjednica istražnog postupka za beatifikaciju redovnice M. Jule Ivanišević i četiriju njenih susestara održana je 14. prosinca 2002., u prostorijama Vrhbosanskoga nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu. Dekret o pokretanju kauze napisan je 4. prosinca 1999., a sjednica otvaranja postupka održana je 6. prosinca iste godine. Godine 2011. papa Benedikt XVI. pokrenuo je postupak beatifikacije pet časnih sestara. 14. siječnja potpisao je dekret o mučeništvu Drinskih mučenica, koje su bile ubijene iz mržnje do vjere.

Time je otvorio put za njihovu beatifikaciju. Dana 24. rujna 2011. u 11 sati bila je u Sarajevu beatifikacija Drinskih mučenica u olimpijskoj dvorani Zetra. Beatifikaciju je predvodio papinski izaslanik i pročelnik kongregacije za proglašenje svetaca salezijanac kardinal Angelo Amato. U prigodnoj je propovijedi kardinal Amato istaknuo, da je mučeništvo pet redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi “tragična, ali slavna stranica Crkve Katoličke u plemenitom narodu Bosne i Hercegovine”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap